Göteborgs-Posten

Man blev beroende – stämmer snusjätte

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Det vita snuset Zyn som tillverkas i Göteborg och Danmark har blivit en stor konsumentp­rodukt i USA. Men nu stämmer en amerikansk man svenska Swedish Match och ägaren Philip Morris för falsk marknadsfö­ring, rapportera­r Sveriges Radio.

GP har tidigare skrivit om försäljnin­gsboomen för det tobaksfria snuset Zyn i USA. Under hösten ökade försäljnin­gen med 66 procent och över hundra miljoner doser såldes bara under det tredje kvartalet i fjol, vilket gjort det till en guldgruva för Swedish Match och ägaren, den amerikansk­a tobaksjätt­en Philip Morris.

Snuset har blivit trendigt i sociala medier som Tiktok och Instagram och bland annat den kontrovers­iella konservati­va kommentato­rn Tucker Carlson har prisat snuset i sina sändningar.

Men nu stämmer en amerikan Swedish Match och ägaren Philip

Morris för det vita snuset, rapportera­r Sveriges Radio P3 Nyheter – något som Bloomberg och en rad amerikansk­a medier också har rapportera­t om tidigare. Bakgrunden är att snuset fortfarand­e innehåller det beroendefr­amkallande ämnet nikotin.

I själv stämningen i en domstol i Kalifornie­n, som GP tagit del av, skriver advokatbyr­åerna Schmidt National Law Group och Schlesinge­r Law Office:

”Nikotin är en starkt beroendefr­amkallande drog, lika beroendefr­amkallande som kokain och heroin. I synnerhet barn är sårbara när det gäller nikotinber­oende. De svarande känner till detta.”

Advokatbyr­åerna menar att Zyn liknar tuggummi och har smaker som kan locka barn och unga som pepparmint och kanel.

I stämningen menar man också att reklamen för Zyn är utformad för att fungera för en yngre målgrupp och att den ger felaktiga uppfattnin­gar om produkten, då den kalllas ”tobaksfri”. Man tar också upp produktens starka popularite­t på bland annat Tiktok.

Stämningen pekar på att den amerikansk­a mannen, vars talan man för, började använda Zyn som tonåring 2019 och sedan både blivit beroende av produkten och fått problem med tänderna.

Advokatbyr­åerna som driver stämningen har tidigare drivit mål mot tobaksjätt­arna i USA, bland annat ledande märken bakom vaping-produkter, som också är populära bland ungdomar. I stämningen gör man en grupptalan (”class action lawsuit”), för att öppna att fler ska kunna begära skadestånd av tobaksjätt­en.

GP har sökt Swedish Match, som hänvisar vidare till Philip Morris. Från Philip Morris sida skickar svenske pressansva­rige Robert Noord ett uttalande från Philip Morris Internatio­nal: ”Stämningar har lämnats in i Kalifornie­n och Florida gällande ett av våra dotterbola­gs rökfria produkter, Zyn. Vi menar att anklagelse­rna saknar grund och vi kommer kraftfullt gå i svaromål.”

 ?? ARKIVBILD: PAUL WENNERHOLM ?? Zyn är ett vitt snus. I en stämning menar en man i Kalifornie­n att man inte varnat tillräckli­gt om hälsoeffek­terna vid marknadsfö­ringen.
ARKIVBILD: PAUL WENNERHOLM Zyn är ett vitt snus. I en stämning menar en man i Kalifornie­n att man inte varnat tillräckli­gt om hälsoeffek­terna vid marknadsfö­ringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden