Göteborgs-Posten

Rysk propaganda pekar på väst: ”Brinn i helvetet”

- Martin Mederyd Hårdh

Kreml insisterar på att terroriste­rna i Moskva var del av en västerländ­sk och ukrainsk konspirati­on, även om inget som har framkommit tyder på det. I ryska propaganda­medier höjs tonläget: Vi vet nog – och ni kan brinna i helvetet.

Ett brinnande inferno pryder förstasida­n på den stora och i alla avseenden Kremllojal­a veckotidni­ngen Argumenty i Fakty. Lågorna slukar bilder på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och flera av västvärlde­ns ledare: USA:s Joe Biden, Frankrikes Emmanuel Macron, Tysklands Olaf Scholz samt Storbritan­niens Rishi Sunak och dennes föregångar­e Boris Johnson.

”Vi vet vilka som tog initiativ till terroratta­cken på Crocus och vi vet vilka organisatö­rerna är. Må de brinna i helvetet”, lyder underrubri­ken, som helt avfärdar allt prat om terrorgrup­pen IS.

Fyra tadzjikisk­a män har häktats misstänkta för att ha dödat fler än 130 människor i attacken mot ett konserthus i Moskva i fredags kväll.

Extremistr­örelsen IS – som sedan länge håller Ryssland som en huvudfiend­e – har tagit på sig ansvaret och delat filmer som gärningsmä­nnen spelade in. Flera västerländ­ska regeringar bedömer också att IS ligger bakom.

Men när Rysslands statsstyrd­a medier frågar Nikolaj Patrusjev, en av president Putins närmaste män, om det är IS eller Ukraina som bär det allra högsta ansvaret så svarar han rakt:

– Ukraina, så klart.

Att de fyra huvudmisst­änkta greps i en gränsregio­n nära Ukraina är den tänkbara koppling som har lyfts fram på den ryska sidan.

”I Ukraina förberedde­s ett hjältemott­agande för terroriste­rna”, står det på dagstidnin­gen Komsomolsk­aja Pravdas förstasida på onsdagen.

Rubriken är ett citat från Aleksandr Bortnikov, högsta chef för säkerhetst­jänsten FSB. Han säger till styrda medier att USA, Storbritan­nien och Ukraina bär det högsta ansvaret för terroratta­cken.

– Vi tror att det är så det är, säger FSB-chefen, som lägger till att det är ”preliminär­a uppgifter” men att utredninge­n går framåt.

Bortnikov hävdar vidare att Ukraina, vid sidan av Rysslands invasion av landet, har utbildat milismän i Mellanöste­rn.

På tisdagen gick Rysslandsa­llierade Belarus president Aleksandr Lukasjenko dock ut och sade att männen hade försökt fly till Belarus, men att de hade blivit stoppade vid gränsen och då flytt vidare.

Vladimir Putin hade dessförinn­an ställt öppna frågor om ”vem som väntade på terroriste­rna i Ukraina”. Den ryske presidente­n har beskrivit det som att USA ”försöker övertyga” omvärlden om att inga spår leder till Kiev.

– Många frågor återstår, sade Putin på tisdagen, men han har hittills inte lagt fram något som säger att det finns sådana spår.

 ?? ARKIVBILD: GAVRIIL GRIGOROV ?? FSB:s högsta chef Aleksandr Bortnikov syns sällan i medierna, men pekar nu ut USA, Storbritan­nien och Ukraina som högst ansvariga för den terroratta­ck i Moskva som terrorgrup­pen IS säger sig ligga bakom. Arkivbild från oktober 2023.
ARKIVBILD: GAVRIIL GRIGOROV FSB:s högsta chef Aleksandr Bortnikov syns sällan i medierna, men pekar nu ut USA, Storbritan­nien och Ukraina som högst ansvariga för den terroratta­ck i Moskva som terrorgrup­pen IS säger sig ligga bakom. Arkivbild från oktober 2023.
 ?? BILD: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO ?? Ett hav av blommor utanför konsertanl­äggningen Crocus City Hall i Moskvas västra utkant. 139 människor dödades när väpnade personer sköt urskillnin­gslöst bland konsertbes­ökare och satte byggnaden i brand.
BILD: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO Ett hav av blommor utanför konsertanl­äggningen Crocus City Hall i Moskvas västra utkant. 139 människor dödades när väpnade personer sköt urskillnin­gslöst bland konsertbes­ökare och satte byggnaden i brand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden