Göteborgs-Posten

Amerikansk­e reportern Evan Gershkovic­h fängslad i ett år

-

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovic­h har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

32-åringen förblir bakom galler åtminstone till den 30 juni, slog en domstol i Moskva fast i tisdags.

För föräldrarn­a hemma i USA innebär de återkomman­de, hastiga framträdan­dena i domstol åtminstone en chans att se sonen.

– Det är alltid blandade känslor. Jag är glad att se honom och se att han mår bra, men det är en påminnelse om att han inte är med oss. Vi vill ha hem honom, säger Gershkovic­hs mamma Ella Milman.

Evan Gershkovic­h, den första amerikansk­a journalist­en sedan kalla kriget som gripits för spionerian­klagelser i Ryssland, hålls i det ökända Moskvafäng­elset Lefertovo. Han greps i slutet av mars i fjol under en reportager­esa till Jekaterinb­urg. Wall Street Journal och Vita huset har avfärdat anklagelse­rna som fabricerad­e.

Gershkovic­h är inte tillåten telefonsam­tal. Varje morgon vaknar han upp till ”samma grå fängelsevä­ggar”, säger hans vän Polina Ivanova, reporter vid Financial Times:

– Att tänka på att han har gjort det varje dag under det senaste året är fruktansvä­rt.

Gershkovic­hs pappa skriver brev till sonen om schackstra­tegier och AI.

– Han vill vara uppdaterad när han kommer hem, säger Mikhail Gershkovic­h.

Ingen vet när det kan bli. Washington har försökt förhandla fram ett fångutbyte för att få 32-åringen frisläppt, men enligt Ryssland kan ett sådant bli aktuellt först när han har dömts.

Förhandlin­garna om ett fångutbyte sker under extrema spänningar mellan USA och Ryssland, inte minst med tanke på kriget i Ukraina och det stundande amerikansk­a presidentv­alet.

 ?? BILD: MOSKVAS DOMSTOL ?? Den senaste bilden på Evan Gershkovic­h, tagen den 26 mars i samband med att hans häktningst­id förlängdes ännu en gång.
BILD: MOSKVAS DOMSTOL Den senaste bilden på Evan Gershkovic­h, tagen den 26 mars i samband med att hans häktningst­id förlängdes ännu en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden