Göteborgs-Posten

Feminism är det bästa som hänt heterosexu­ell kärlek

- Dante Löfmarck kultur@gp.se

Kulturdeba­tt

Att kvinnor frånsäger sig sin autonomi är något som väcker obehag. Lika mycket obehag väcker de män som söker en tradwife. En reträtt till gamla könsroller kommer göra oss alla olyckliga, skriver kulturskri­benen Dante Löfmarck.

Gösta Oswalds ”En privatmans vedermödor” (1947) är ett säreget och bortglömt mästerverk. Den febriga svartsjuke­romanen inleds med att Herr O vaknar i sitt ensliga rum i Gamla stan. Dagen dessförinn­an mördade O sin hustru Hannelore och hennes älskare. I slutet ligger han död i rännstenen.

Fenomenet tradwife – alltså unga kvinnor med hemmafruid­eal – lyfts i SvD av Essy Klingberg (15/3). För Herr O är Hannelore främst en källa till omsorg och emotionell och sexuell bekräftels­e. I takt med att Hannelore förlorar sin självständ­ighet till förmån för Os behov blir hon olyckligar­e.

Att kvinnor i likhet Hannelore frånsäger sig sin autonomi är som Klingberg och även Expressens Anna Gullberg påpekar, något som väcker obehag. Lika mycket obehag väcker de ömkliga män som likt Herr O i en partner söker en blandning av älskarinna, husa och mamma.

Relationer bör handla om att välja att vara med en bästa vän som gör livet mer intressant, spännande och meningsful­lt. Det ska inte som hos Herr O vara en fråga om att någon i beroendest­ällning beundrar och bekräftar en. Hur har man givande samtal med en person vars tillvaro kretsar kring att förse ens behov?

Vem med självaktni­ng kan ha sex när det inte är en fråga om ömsesidig lust och attraktion, utan att ena parten ser det som en plikt?

Essy Klingberg ser ett samband mellan tradwife-fenomenet och Greta Schüldts sex år gamla DNartikel

om ”huskvinnan”. I en replik till Klingberg i nämnda tidning menar Schüldt att huskvinna inte är synonymt med hemmafru, och att hennes äktenskap är jämställt. Men som Klingberg replikerar är inte Schüldts äktenskap vad som diskuteras, utan det minskade intresset för feminism och jämställdh­et bland unga.

Med tanke på att feminismen är det bästa som har hänt heterosexu­ell kärlek är det oroväckand­e. För såväl män som kvinnor har den inneburit ett frigörande från rigida könsroller, såsom patriark och hemmafru. För män har feminismen gjort det möjligt att i kärleksrel­ationer vara öppna, sårbara och inte miserabla av att ensamma bära försörjnin­gsbördan.

Ökad jämlikhet och självständ­ighet leder även till en mindre instrument­ell människosy­n. Valet av partner behöver inte utgå ifrån vem som kan förse ens praktiska behov. I stället är det en fråga om två individer som klarar sig själva, men väljer att tillbringa livet med varandra, då livet i den andras sällskap blir roligare och mer meningsful­lt.

Som flertalet nämnda skribenter och även GP:s Nina Morby påpekat var girlboss idealet – med den svallvåg av utbrändhet som följde – ohållbart. Men en reträtt till gamla könsroller är att ersätta ett dåligt alternativ med ett annat. Det kommer leda till olyckliga, ofria kvinnor och män.

Det kommer leda till olyckliga kvinnor och män. Kvinnor som låter sig bli försörjda säger likt Hannelore upp sin självständ­ighet. Män som intar försörjarr­ollen går likt O miste om det underbara med relationer som inte bygger på att bli omhänderta­gen och beundrad, utan är en fråga om ömsesidig kärlek och respekt.

 ?? BILD: JOHANNA NILSSON ?? Dante Löfmarck, kulturskri­bent.
BILD: JOHANNA NILSSON Dante Löfmarck, kulturskri­bent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden