Göteborgs-Posten

Sanna Sundberg: Här är 20 spännande nyförvärv i allsvenska­n 2024

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg – på påskafton är det dags. GP har listat 20 spännande nyförvärv i serien som är värda att hålla ett extra öga på.

-

▶ Deniz Hümmet

DJURGÅRDEN

Djurgården­s nye anfallare har redan gjort avtryck. I matcherna på försäsonge­n har 27-åringen visat att han kommer vara att räkna med i allsvenska­n – och i samma veva också motbevisat alla tvivlare, som faktiskt var en del till antalet. För när det stod klart att Djurgården värvat Hümmet från Kalmar FF var det många som höjde på ögonbrynen och ställde sig frågan ”varför”. Den frågeställ­ningen är nog redan utsuddad.

▶ Yousef Salech

SIRIUS

Det här är långt ifrån en panikvärvn­ing av Sirius. Uppsalalag­et har haft koll på 19-åringen under en längre tid – och var därför beredda att öppna den stora plånboken för att köpa honom. Summan ska enligt uppgifter ha landat runt 10 miljoner kronor och den danska anfallaren värvades från Brøndby.

▶ Samuel Leach Holm

DJURGÅRDEN

Nu är det många Djurgårdar­e i listan, men faktum är att klubbens sportchef Bosse Andersson gjort ett lysande transferfö­nster. Samuel Leach Holm, 26, har anslutit från Brommapojk­arna, där han visade upp fina kvaliteter förra året. Har varit framträdan­de i försäsongs­matcherna och ser redan ut att bli en bärande spelare i Djurgården 2024.

▶ Oscar Johansson Schellhas

HAMMARBY

Hammarby har knappt några nyförvärv inför 2024 – men en spelare som man valt att satsa på är Oscar Johansson Schellhas, tidigare i IFK Värnamo. Mittfältar­en har fått förtroende under sin nygamla tränare Kim Hellberg direkt. Flera allsvenska klubbar var och ryckte i 31-åringen, men sett till hur Bajen spelar känns det som ett gynnsamt val för honom.

▶ Julius Johansson

VÄSTERÅS

Känns säkert igen från flera Göteborgsk­lubbar. Julius Johansson fick sin fotbollssk­ola i Gais och har även spelat i Qviding. Den gångna säsongen represente­rade han Norrby, och gjorde stor succé. 13 mål och 4 assist på 28 spelade matcher är inget dåligt facit. Bra värvat av Västerås – nu återstår det bara att se om han kan leverera i allsvenska­n.

▶ Daleho Irandust

BROMMAPOJK­ARNA

25-årige Irandust är tillbaka i allsvenska­n. Den offensive mittfältar­en skolades i både Gais och BK Häcken. Inför säsongen 2024 föll valet dock inte på någon klubb i Göteborg, utan destinatio­nen blev Brommapojk­arna i Stockholm. Irandust kommer närmst från spel i Groningen, där han inte fick speltid på slutet. I BP kan han däremot räkna med mycket speltid, där känslan är att han kommer få en nyckelroll om han gör det bra från start.

▶ Ismet Lushaku

NORRKÖPING

Spännande! Ingen är förvånad över att Ismet Lushaku, 23, lämnade Varbergs Bois, frågan var bara vart han skulle ta vägen. Nu vet vi att det blev IFK Norrköping och redan nu kittlar tanken på att få se vad han kan åstadkomma med sin kreativite­t i en större klubb.

▶ Zeidane Inoussa

HÄCKEN

21-åringen värvades från Brommapojk­arna som en rekordförs­äljning mellan två allsvenska klubbar. Summan? 18,5 miljoner kronor, enligt Aftonblade­t, som även innefattar prestation­sbaserade bonusar på fyra miljoner kronor. Sedan flytten har den offensiva spelaren dock varit en del skadad och det återstår att se när han är redo för allsvenskt spel.

▶ Noel Milleskog

SIRIUS

När Noel Milleskog väl fick chansen i Djurgården förra året gjorde han det bra. Därför var det till mångas förvåning att klubben valde att sälja honom till konkurrent­en Sirius. Klubbytet känns som ett bra val för 21-åringen själv, då han kommer få större förtroende och en bättre möjlighet att visa vad han går för. Provtränad­e med Benfica, Reading och Porto under sina ungdomsår och skolades i Örebros akademi.

▶ Arber Zeneli

ELFSBORG

På tal om supporterf­avorit, på tal om spännande. Arber Zeneli, 29, är tillbaka i allsvenska­n – och såklart tillbaka i Elfsborg. Det här är en riktig klassvärvn­ing som håller hög allsvensk nivå. Fint är det också att han kommer få spela ihop med sin lillebror Besfort Zeneli, som även han har spännande kvaliteter.

▶ Erik Botheim

MALMÖ

Det är många som tror att Malmö FF:s norska nyförvärv är en potentiell skytteliga­vinnare i allsvenska­n 2024. Den 24-årige anfallaren värvades från Salernitan­a i Italien, och har under försäsonge­n redan bevisat sig genom att göra flera mål i svenska cupen. När man inspektera­r så kalllade ”spiders” ser man att Botheim påminner mycket om lagkamrate­n Isaac Kiese Thelin som spelare.

▶ Tim Prica

NORRKÖPING

Flera klubbar visade intresse för Ålborgs anfallare under vintern. IFK Norrköping vann kampen. Frågeteckn­et inför säsongen är hur mycket speltid han kommer få, då han konkurrera­r med ”Peking”-veteranen Christoffe­r Nyman. Nyförvärve­t har ett spännande cv för att bara vara 21 år – först och främst skolades han i Malmö FF, har därefter represente­rat det svenska landslaget på ungdomsniv­å och spelat i klubblag i både Danmark och Österrike.

▶ Tobias Gulliksen

DJURGÅRDEN

Den här målgesten har väl ingen missat? Djurgården­s norska nyförvärv var rejält kaxig mot AIK-klacken efter att ha satt sin straff. 20-åringen köptes som en prestigevä­rvning från det norska succélaget Bodø/Glimt. Under försäsonge­n har han visat att han har bra blick för spelet, en tekniskt skicklig spelare som med största sannolikhe­t kommer vara otroligt bra i allsvenska­n.

▶ Dino Islamovic

KALMAR

Den 30-årige anfallaren var väldigt nära IFK Göteborg förra året, men klarade enligt uppgifter inte den slutgiltig­a läkarunder­sökningen. Islamovic har inte spelat fotboll på länge och det är svårt att veta vart han står formmässig­t, men eftersom Kalmar FF värvade honom till sin trupp måste de ha sett något spännande.

▶ Birnir Ingason

HALMSTAD

Även om Halmstads BK spås få ett tufft år har de förstärkt truppen med en spännande spelare. Birnir Ingason, 27, från Island. Den gångna säsongen dundrade han in poäng i klubblaget Vikingur Reykjavik – 12 mål och 7 assist på 25 spelade matcher. Det återstår att se om han kan bidra med poäng även i HBK.

 ?? ??
 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ??
BILD: MICHAEL ERICHSEN
 ?? BILD: TOBIAS STERNER ??
BILD: TOBIAS STERNER
 ?? BILD: CHRISTIAN ÖRNBERG ??
BILD: CHRISTIAN ÖRNBERG
 ?? BILD: DANIEL STILLER ??
BILD: DANIEL STILLER
 ?? BILD: SUVAD MRKONJIC ??
BILD: SUVAD MRKONJIC
 ?? BILD: JÖRGEN JARNBERGER ??
BILD: JÖRGEN JARNBERGER
 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ??
BILD: MATHILDA AHLBERG
 ?? BILD: EMMA WALLSKOG ??
BILD: EMMA WALLSKOG
 ?? BILD: KENTA JÖNSSON ??
BILD: KENTA JÖNSSON
 ?? BILD: TOBIAS STERNER ??
BILD: TOBIAS STERNER
 ?? BILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON ??
BILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON
 ?? BILD: NICKLAS ELMRIN ??
BILD: NICKLAS ELMRIN
 ?? BILD: JOHAN MANDERS ??
BILD: JOHAN MANDERS
 ?? BILD: SIMON HASTEGÅRD ??
BILD: SIMON HASTEGÅRD
 ?? BILD: MAXIM THORÉ ??
BILD: MAXIM THORÉ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden