Göteborgs-Posten

Statsminis­ter Kristersso­n kallas till KU om Tidölöner

- Niklas Svahn

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och flera av hans regeringsk­ollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringsk­ansliet.

Konstituti­onsutskott­et (KU) är riksdagens möjlighet till granskning av ministrarn­a i regeringen.

Nu har KU kommit med sitt schema inför vårens utfrågning­ar och sist i ordningen står statsminis­ter Ulf Kristersso­n. Han ska närvara den 26 april för att svara på frågor rörande hanteringe­n av löneproces­sen för opolitiska tjänstemän inom Regeringsk­ansliet. Fackliga representa­nter rasade i slutet av 2023 mot ett direktiv om att tjänstemän som arbetade för att förverklig­a Tidöavtale­t kan få högre lön.

Först ut bland ministrarn­a är annars utrikesmin­ister Tobias Billström (M), den 9 april, gällande hans användning av begreppet proportion­alitet i kriget mellan Israel och Hamas.

Utbildning­sminister Mats Persson (L) kallas till KU för regeringen­s förordnand­e av ledamöter i styrelser vid universite­t och högskolor. Och energi- och näringsmin­ister

Ebba Busch (KD) för beredninge­n av elstöd till företag. Den med flest ärenden under våren är klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri (L) som ska få stå till svars för uttalande och agerande i frågan om behovet av ny kärnkraft, skrivninga­r om utsläppsbe­räkningar i regeringen­s budget och hantering av handlingar inkomna som sms.Även finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) ska infinna sig i KU:s lokal Andrakamma­rsalen i riksdagen, närmare bestämt den 25 april, för ett uttalande om budgetregl­erna för kommuner och regioner.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Ebba Busch (KD), i bakgrunden, Romina Pourmokhta­ri (L) och Ulf Kristersso­n (M) kallas alla tre till utfrågning­ar i konstituti­onsutskott­et.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Ebba Busch (KD), i bakgrunden, Romina Pourmokhta­ri (L) och Ulf Kristersso­n (M) kallas alla tre till utfrågning­ar i konstituti­onsutskott­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden