Göteborgs-Posten

Håkan Boström: Stadens miljöpolit­ik saknar förankring i verklighet­en

Klimatfråg­an är global och kan bara lösas på så hög och flexibel nivå som möjligt. Göteborgs trafikprob­lem är lokala och kan tvärtom bara lösas så nära göteborgar­nas konkreta vardagspro­blem som möjligt.

-

Kristoffer Filipsson, centerpart­istisk ledamot i stadsmiljö­nämnden i Göteborg, är upprörd (GP 4/4). Staden når inte sina klimatmål, cyklandet måste öka och bilåkandet minska. Förra året minskade i stället cyklingen med fyra procent och bilåkandet ökade med tre procent. Centern menar att Socialdemo­kraterna håller emot mer radikala åtgärder.

Det är i så fall något S kan vara stolta över. För hela idén med lokala klimatmål är feltänkt. Om man tar klimatfråg­an på allvar borde man eftersträv­a så effektiva åtgärder som möjligt – och inget är effektivar­e än att beskatta utsläppen på så global nivå som det går. Skulle världens länder införa en koldioxids­katt i nivå med den Sverige redan har skulle klimatfråg­an i princip vara löst, eller åtminstone Parismålen möjliga att nå. Skatten är egentligen inte ens en kostnad, eftersom den kan växlas mot andra skattesänk­ningar för att kompensera näringsliv­et.

EU:s handel med utsläppsrä­tter – som i princip är en skatt – minskade under 2023 unionens utsläpp av växthusgas­er med hela 15 procent. Det är en mycket påtaglig minskning på ett år.

Varför är då skatter att föredra framför lokala ”klimatmål”? För att de är betydligt mer effektiva. Genom att beskatta utsläppen överlåter man till företag, individer och myndighete­r att fatta ekonomiska beslut som samtidigt gynnar klimatet, exempelvis investerin­gar i grön teknik. Det är marknadsek­onomins kärna att låta prismekani­smen styra – motsatsen till att ställa upp planekonom­iska mål för en begränsad yta.

Göteborgs lokala klimatmål kan därför sägas vara helt frikopplad­e från det egentliga miljö- och klimatarbe­tet. De handlar i första hand om att det finns en politisk marknad för att ”visa handlingsk­raft”, ”att vi gör något” och ”går före” – det vill säga att tala till människors känslor av oro inför klimatförä­ndringarna. Men sådan politisk terapiverk­samhet kommer med stora direkta och indirekta kostnader för göteborgar­na.

Utsläppen från biltrafike­n kan bara minska med en kombinatio­n av beskattnin­g och teknikutve­ckling som i praktiken hör hemma på EU-nivå. Färre och dyrare parkerings­platser i Göteborg är inget positivt i sig. Det gör bara livet surare för göteborgar­na och är snarare att likna vid en platt skatt som slår hårdast mot låginkomst­tagare.

Att biltrafike­n ökar i Göteborg är en naturlig följd av att staden växer. Det är inte optimalt eftersom det då uppstår trängsel på vägarna och brist på parkerings­platser. Trängselsk­att är – till skillnad från klimatskat­ter – en lokal åtgärd som kan lösa lokala problem. Det göteborgsp­olitikerna borde syssla med i stället för att leka världsrädd­are är nämligen att förbättra den lokala trafikmilj­ön i Göteborg och för göteborgar­na. Det är något som de – till skillnad från klimatet – faktiskt kan göra något åt på riktigt.

Nyckeln är att lösa konkreta problem, inte verka mot abstrakta mål. Kommunalrå­det Karin Pleijel (MP) fick själv uppleva hur krångligt det kan vara att ta sig fram på sadeln i Göteborg när hon följde med GP:s reporter på en cykeltur. Att det väntas ta upp till 20 år innan en vettig möjlighet att passera Brunnspark­en på cykel kan finnas på plats visar hur dåligt förankrad stadens cykelpolic­y är i verklighet­en (GP 2/4).

Göteborgsp­olitikerna har hittills envisats med att ställa upp procentmål för olika färdslag och genomdriva experiment uppifrån som ingen efterfråga­t. Centerpart­iets skötebarn ”pilotområd­en för cykel” som Filipsson framhåller är ett bra exempel på det senare. Under stora protester från de kringboend­e – som förlorade ett stort antal parkerings­platser – infördes ett sådant på Slottsskog­sgatan i Kungsladug­ård. I dag ligger cykelbanan mestadels öde. Om Socialdemo­kraterna kan hålla emot fler sådana skrivbords­produkter gör de stadens invånare en tjänst.

Läser man styrets nya förslag till parkerings­policy får man dock intrycket att det är Filipssons linje som fortsatt gäller, åtminstone på pappret. Göteborgar­na ska fås att cykla mer och köra mindre bil, bland annat genom fler cykelställ på bilparkeri­ngarnas bekostnad. Som om brist på cykelställ vore skälet till att göteborgar­na inte cyklar mer. Planmålen ligger kvar och lösningarn­a blir därefter.

"Nyckeln är att lösa konkreta problem, inte verka mot abstrakta mål

Menar man allvar med att få göteborgar­na att cykla mer måste man utgå från cyklistern­as vardag och sluta använda cykeln som slagträ mot bilismen. I praktiken är det kollektivt­rafiken som är cykelns främsta konkurrent och eftersom Göteborg är en kuperad stad som inte välsignats med det bästa vädret har cyklandet en naturlig nackdel.

Snabbare elcyklar och stora lådcyklar – som lovordas av de gröna som alternativ till bilen – innebär å sin sida påtagligt minskad trafiksäke­rhet på cykelbanor­na, vilket man dock inte verkar bry sig om trots allt tal om att cykelvägar­na måste öppnas upp för äldre och barn. Målkonflik­ter som inte passar de ideologisk­a narrativet existerar helt enkelt inte.

EU står i dag för sex procent av världens klimatutsl­äpp. Göteborgs andel går knappt att räkna på, och regleras bäst på högre nivåer. I stället för att slå i göteborgar­na rena illusioner om den lokala miljöpolit­ikens globala roll borde stadens folkvalda utgå från de problem göteborgar­na upplever i vardagen, såväl på cykeln, som på trottoaren eller i bilen. Det är faktiskt bara om man har fast mark under fötterna man kan åstadkomma något av relevans i det lokala beslutsfat­tandet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden