Göteborgs-Posten

Socialdemo­kraterna börjar inse vikten av kultur och etnicitet

- Peter Esaiasson Professor i statsveten­skap

Som det anstår ett opposition­sparti håller Socialdemo­kraterna på att uppdatera sin samhällsan­alys. Elva arbetsgrup­per har lämnat rapporter om läget i landet och kommer inom kort att presentera förslag på åtgärder för att komma till rätta med problemen man sett. Samhällsan­alysen skall ligga till grund för det nya partiprogr­am som kommer att antas vid partikongr­essen i Göteborg försommare­n 2025 och kommer också att märkas i partiets program inför riksdagsva­let 2026.

Arbetsgrup­pen som har fått störst uppmärksam­het heter ”Ökad samhällsge­menskap genom att vi delar ett gemensamt språk”. När lägesrappo­rten presentera­des för några månader sedan handlade medierappo­rteringen om att gruppen kritiserad­e migrations­politiken som partiet fört under 2000-talet. Internkrit­ik kittlar men det substantie­llt viktiga med gruppens samhällsan­alys är dock en annan – för första gången tillskrivs den demografis­ka förändring­en som Sverige genomgått en stor och självständ­ig betydelse för ojämlikhet­erna i samhället.

Rapporten hävdar att den stora invandring­en av personer från länder utanför Europa med bristfälli­g utbildning­sbakgrund har skapat en ”etnifierad underklass” koncentrer­ad till segregerad­e bostadsomr­åden präglade av ”låga hushållsin­komster, undermålig­a utbildning­sresultat, dåliga uppväxtvil­lkor och bristfälli­ga kunskaper i svenska språket”.

Enligt denna samhällsan­alys befinner sig invandrarn­a och deras barn i ett underordna­t läge för att de kommer från länder med dåligt fungerande statsmakte­r; grundorsak­en till deras underordna­de ställning finns alltså utanför Sverige. Med en förenkling kan sägas att etnicitet föregår klass som orsak till samhällets ojämlikhet­er.

Att placera etnicitete­n först i orsakskedj­an bryter mot standardfö­rklaringen inom socialdemo­kratin. Det vanliga har varit att betrakta etnicitet som en restfaktor som blir kvar när man rensar för allt som följer med klasstillh­örigheten, det vill säga sådant som sämre utbildning­sresultat, lägre boendestan­dard och låga hushållsin­komster. I denna standardmo­dell anses klass föregå etnicitet och eftersom sambandet mellan klass och etnicitet är starkt i dagens Sverige framstår etnicitete­n som förhålland­evis betydelsel­ös. Förstå att arbetsgrup­pens samhällsan­alys är kontrovers­iell!

Vad jag kunnat utläsa från partiets interna debatter kritiseras den nya samhällsan­alysen på två sätt. Enligt den ena kritiken är det fel att öppna för förklaring­ar som kan kopplas till etnicitet. Om man måste prata om skillnader mellan personer med inhemsk och utländsk bakgrund är det bättre att hålla fast vid behovet av traditione­ll jämlikhets­skapande politik. Enligt den andra kritiken, som verkar vara fotad i Skånedistr­iktet, bör analysen handla mer om rasism och strukturel­l diskrimine­ring.

Jag, och, tror jag, alla som tänker efter håller med om arbetsgrup­pens orsaksanal­ys. Men som bekant handlar inte politik om att ha rätt utan om att få rätt. Inför den interna uppgörelse som stundar har arbetsgrup­pen många motståndar­e men här ändå ytterligar­e en komplicera­nde omständigh­et.

Lägesrappo­rten lägger stor vikt vid behovet av stärkta språkkunsk­aper och antyder att satsningar­na bör riktas mot de 59 utsatta områdena på polisens lista. Saken är dock den att det finns många andra platser i landet där svenskan inte är det självklart dominerand­e språket (och inte engelskan heller om någon lever i den villfarels­en). Ambitionen att öka samhällsge­menskapen genom ett delat språk är numer en angelägenh­et också för landsorten, för Ronneby likaväl som för Rinkeby. Det finns att göra om arbetsgrup­pens analys skall omsättas i handlingar som gör skillnad.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden