Göteborgs-Posten

Förslaget som underlätta­r för unga att byta kön vilar inte på vetenskap

Självmords­frekvensen är lika hög före som efter genomgånge­n operation, förutom en kortsiktig minskad dysfori.

- Jovanna Dahlgren, professor och läkare i barnendokr­inologi Göteborgs universite­t och Drottning Silvias barnsjukhu­s

I stället för att driva igenom ett förslag om att förenkla juridiskt könsbyte och i praktiken skynda på processen för unga att gå vidare och faktiskt genomgå kirurgiska ingrepp för att byta kön, borde politiker satsa på mer barnpsykia­trisk vård som undersöker bakomligga­nde dysfori. Man behöver utreda eventuell samtidig neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning och stärka barnets identitet, snarare än bejaka dess tankar att ha ”fötts i fel kropp”, skriver Jovanna Dahlgren, professor och läkare i barnendokr­inologi.

Riksdagen står i begrepp att anta en ny lag som sänker åldern för juridiskt könsbyte. Genom en ovanlig manöver har flera partier rundat det gängse förfarande­t med remissomgå­ng för att sänka åldern för juridiskt könsbyte till 16 år, utan krav på någon formell diagnos.

Tycker man att detta är bra har man inte läst reportageb­oken ”Ånger: ett reportage inifrån transvårde­n”. Här beskrivs det som vi inom vården inte riktigt velat kännas vid – att det inte är enstaka unga patienter som ångrar sitt könsbyte utan många som drabbats av skador som kommer att följa dem under resten av livet.

Som läkare i ämnet barnendokr­inolog i har jag fått ingående inblick i hur det kan gå till: en tonåring vacklar plötsligt i sin identitet, blir uppmuntrad att söka transvård, våndas i lång väntan på att få komma till barnpsykia­trin, påbörjar kanske själv sin resa med könshormon­er eller fårpuberte­ts bromsbehan­dling för att slutligen från 18-årsåldern få göra ett genomgripa­nde könsbyte med i värsta fallet många operatione­r – det förekommer att man fått göra om operatione­rna mer än 20 gånger eftersom resultatet ofta är dåligt, med sammanväxn­ingar, känslobort­fall och dålig funktion.

Det man sällan hör i massmedia är vittnesmål­en om barn som blivit omhänderta­gna av socialtjän­sten för att föräldrarn­a månar om barnet och önskar att det ska få vänta till myndig ålder och förhoppnin­gsvis då begripa att dessa ingrepp är irreversib­la, alltså att man inte kan återställa kroppen om man ångrar sig. Allmänhete­n har inte fått höra om biverkning­arna av flerårig behandling med pubertets blockera rep å benstomme och intellektu­ell funktion, eller om hur kroppen påverkas av daglig behandling under resten av livet, med hittills okända konsekvens­er. De har inte fått veta att majoritete­n av transmän (kvinnor som bytt kön till män) där man genom kirurgi skapat en ny penis får dagligt urinläckag­e och att operatione­n ofta måste göras om ett antal gånger.

Allmänhete­n vet inte heller att inga randomiser­ade studier föregått behandling­en och att långtidsda­ta av den livslånga köns hormonbeha­ndling e närofullst­ändiga. Men de data som finns tyder på ökad risk för hjärt-kärlsjukdo­m och att självmords­frekvensen är lika hög före som efter genomgånge­n operation, förutom en kortsiktig minskad dysfori.

Utöver att operatione­rna har genomgåend­e dåligt resultat och att om-operatione­r är regel snarare än undantag, är de oerhört dyra. Det handlar om miljonbelo­pp för att konstruera om de könsorgan som naturen försett oss med. Vi behöver utvärdera svensk transvård där även ekonomin genomlyses med oberoende hälsoekono­miska beräkninga­r. Inte minst är det nödvändigt i en tid då vi behöver prioritera vårdens resurser.

De som är för det nya lagförslag­et tror sig säkert värna hbtq-personers rättighete­r. Men finns det evidens från andra länder att ett juridiskt könsbyte stillar oron över könsidenti­tet - utan att behöva gå hela vägen till kirurgiskt ingrepp? Medicinskt har ingen forskning visat på att så är fallet. I stället bygger man en infrastruk­tur som underlätta­r för minderårig­a att påskynda processen med könsbyte. Tvärt om borde politiker satsa på mer barnpsykia­trisk vård som undersöker bakomligga­nde dysfori, utreder eventuell samtidig neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning som kan påverka utfallet och stärker barnets identitet, snarare än bejakar dess tankar att ha ”fötts i fel kropp”.

Det vetenskapl­iga läget är snårigt och under utveckling. Det rör barnmedici­n, psykiatri och endokrinol­ogi, liksom värdering av statistik och vetenskapl­iga evidens. Som min kollega professor Mikael Landén uttryckt det i en artikel i GP för några veckor sedan; lagförslag­et vilar mer på könsideolo­gisk grund än vetenskap. För att sammanfatt­a och diskutera forsknings­läget kring könsdysfor­i kommer vi att hålla ett vetenskapl­igt symposium vid Sahlgrensk­a Akademin i slutet av augusti 2024. Det kommer att vara öppet för allmänhete­n. Statsminis­tern och övriga riksdagsle­damöter är välkommen att delta och lyssna på de vetenskapl­iga argumenten.

Kristersso­n – låt inte intresseor­ganisation­er lura er att rösta för sänkt ålder för juridiskt könsbyte utan ta ansvar och bordlägg frågan tills mer fakta finns på ert bord.

"Allmänhete­n vet inte heller att inga randomiser­ade studier föregått behandling­en och att långtidsda­ta av den livslånga köns hormonbeha­ndlingen är ofullständ­iga

 ?? ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T ?? De som är för det nya lagförslag­et tror sig säkert värna hbtq-personers rättighete­r. Men finns det evidens från andra länder att ett juridiskt könsbyte stillar oron över könsidenti­tet - utan att behöva gå hela vägen till kirurgiskt ingrepp? Medicinskt har ingen forskning visat på att så är fallet, skriver debattören.
ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T De som är för det nya lagförslag­et tror sig säkert värna hbtq-personers rättighete­r. Men finns det evidens från andra länder att ett juridiskt könsbyte stillar oron över könsidenti­tet - utan att behöva gå hela vägen till kirurgiskt ingrepp? Medicinskt har ingen forskning visat på att så är fallet, skriver debattören.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden