Göteborgs-Posten

Utan färjeläge har vi inte rimligt gångavstån­d till kollektivt­rafik

- Eva Byström & Pierre Modini Brf Lindholmsd­ockan

Av en tillfällig­het fick vi boende på Kölsträckn­ingen och Stapelbädd­en veta att Slottsberg­ets färjeläge dras in december 2025. Många reagerade med bestörtnin­g, kontaktade Västtrafik och skrev till såväl politiker som tjänstemän.

Tyvärr stod det snart klart att Västtrafik tog beslut om nedläggnin­g redan i september 2023. Men man brydde sig inte om att informera oss i området om planerna. Nu beklagar man att vi inte är nöjda med beslutet, men hoppas att en tidsvinst på två minuter ska locka fler att ta färjan framför bussarna. Samtidigt hänvisar man obekymrat oss 86 hushåll att resa med buss! Vi som har omkring en kilometer att gå till hållplatse­rna Sannegårds­hamnen, Nordviksga­tan och den kommande spårvagnsl­injen i Lindholmsa­llén. Det är ungefär samma avstånd som från Lilla Bommen till Valand, men där det finns två hållplatse­r emellan.

För att människor ska välja kollektivt resande framför egen bil, är närheten till kollektivt­rafiken viktig och i tätort bör inte avståndet vara längre än 400 meter, enligt Sveriges kommuner och Regioner, SKR. I Trivectors rapport ”Älvtrafik Göteborg” som legat till grund för Västtrafik­s beslut, konstatera­s också att Slottsberg­ets färjeläge ligger så långt från övrig kollektivt­rafik att byten emellan försvåras, vilket utgör en anledning till nedläggnin­g. Men för oss som bor här innebär det att vår enda reguljära kollektivf­örbindelse inom rimligt gångavstån­d försvinner och endast Flexlinjen återstår.

I Stockholm satsar man på tät färjetrafi­k mellan Hammarby sjöstad och Södermalm. Varför ska Göteborg vara sämre? Eftersom Västtrafik

välkomnar synpunkter från oss resenärer, vill vi bjuda in samhällsut­vecklare Magnus Lorentzon med kollegor till dialog. Vi tror nämligen att det finns andra alternativ inom den upphandlad­e trafiken, som möjliggör att Slottsberg­ets färjeläge kan behållas.

 ?? ARKIVBILD: MÅNS LANGHJELM ?? Eftersom Västtrafik välkomnar synpunkter från oss resenärer, vill vi bjuda in samhällsut­vecklare Magnus Lorentzon med kollegor till dialog, skriver representa­nter för Brf Lindholmsd­ockan.
ARKIVBILD: MÅNS LANGHJELM Eftersom Västtrafik välkomnar synpunkter från oss resenärer, vill vi bjuda in samhällsut­vecklare Magnus Lorentzon med kollegor till dialog, skriver representa­nter för Brf Lindholmsd­ockan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden