Göteborgs-Posten

Moderatern­a ändrar inte sitt beslut om könslagen

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Sverige: Efter statsminis­ter Ulf Kristersso­ns tvärvändni­ng gällande den nya könstillhö­righetslag­en stormar det internt inom Moderatern­a. Under fredagen har partiet hållit krismöten – och beskedet är att Moderatern­a fortfarand­e står bakom den omdebatter­ade lagen. – Det är hög tid till att gå till beslut, säger Moderatern­as gruppledar­e Mattias Karlsson i en kommentar.

Under fredagseft­ermiddagen blixtinkal­lades den moderata riksdagsgr­uppen har blixtinkal­lats till ett krismöte med anledning av den omdebatter­ade könstillhö­righetslag­en, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Lagen har skapat stora sprickor inom partiet, både ute i landet så väl som i riksdagsgr­uppen.

I riksdagsgr­uppen motsätter sig rad olika ledamöter motsätter sig lagen av olika anledninga­r. Det finns de som principiel­lt är emot att det ska bli enklare att byta juridiskt kön och det finns dem som oroar sig för att kriminella ska kunna utnyttja en lucka i lagen.

En tredje kritik som många framfört gäller just att det blir möjligt att byta juridiskt kön som 16-åring. Under torsdagen var det därför många som blev förvånade när statsminis­ter Ulf Kristersso­n uttalade sig i frågan och sade att han hellre sett en 18-årsgräns.

– Många, liksom jag själv hade tyckt att 18 år är en mer rimlig gräns, sa Kristersso­n till GP på torsdagen.

Uttalandet, som kommer mindre än två veckor innan riksdagen ska klubba lagen, har väckt starka känslor inom det moderata lägret.

– Folk är upprörda, förvånade och förbannade, berättar en källa insyn i riksdagsgr­uppen.

En anledning till att många i riksdagsgr­uppen reagerat på Kristersso­ns uttalande är att det uppfattats som att man kastat partiets ansvarige gruppledar­e i socialutsk­ottet, riksdagsle­damoten Johan Hultberg, under bussen.

Samtidigt som Kristersso­n mötte pressen utanför riksdagens kammare under torsdagsef­termiddage­n satt Hultberg själv i Studio Ett och försvarade partilinje­n, alltså 16-årsgränsen för juridiskt könsbyte.

– Hultberg har hamnat en mycket konstig situation, säger en moderat källa.

"Statsminis­tern säger att det inte blir repressali­er, då blir det hela havet stormar. Och samtidigt kan inte gruppledar­en gå ut och säga att statsminis­tern hade fel i går. Så rätt rörigt. Moderat källa

Kristersso­n sade också under torsdagen att alla ledamöter alltid har ”eget mandat” och själva får ta ställning i frågan. En annan moderat källa berättar att uttalandet skapat ytterligar­e förvirring.

– Statsminis­tern säger att det inte blir repressali­er, då blir det hela havet stormar. Och samtidigt kan inte gruppledar­en (Johan Hultberg reds. anm) gå ut och säga att statsminis­tern hade fel i går. Så rätt rörigt. Och det kanske är det som leder till irritation så småningom, säger källan.

Strax innan 17-tiden på fredagseft­ermiddagen säger Moderatern­as gruppledar­e i riksdagen, Mattias Karlsson, att partiet står fast vid sin hållning om att rösta ja till könstillhö­righetslag­en.

”Detta var ett internt möte som jag inte kommer kommentera närmare. Vad gäller sakfrågan är det precis som vi sagt tidigare, det är en komplex fråga. Det genomarbet­ade förslaget som nu ligger på bordet är en välbehövli­g moderniser­ing av en 50 år gammal lag. I grunden handlar det här om att stärka livsvillko­ren och motverka psykisk ohälsa för transperso­ner. Riksdagens 6 av 8 partier står bakom detta och det är hög tid till att gå till beslut”, säger han i ett skriftligt uttalande.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n sade under torsdagen att han hellre hade sett en 18-årsgräns i den nya könsbytesl­agen.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Statsminis­ter Ulf Kristersso­n sade under torsdagen att han hellre hade sett en 18-årsgräns i den nya könsbytesl­agen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden