Göteborgs-Posten

Kriminella gängen i EU har kartlagts i en färsk rapport

Europa: Knarkhande­l, bedrägerie­r och människosm­uggling dominerar bland de 821 kriminella nätverk i Europa som kartläggs i en färsk rapport. – EU:s inre säkerhet är hotad, varnar Europol-chefen Catherine De Bolle.

- Wiktor Nummelin

Totalt är fler än 25 000 personer aktiva i vad som kallas ”de mest hotfulla kriminella nätverken”, meddelas i den rapport som tagits fram av Europol.

– Vi vet vilka de är, hur de är organisera­de, vad de ägnar sig åt. Budskapet till de kriminella nätverken är: ni kan inte gömma er längre, förklarar De Bolle på en presskonfe­rens i Bryssel tillsamman­s med bland andra EU:s inrikeskom­missionär Ylva Johansson.

De exakta detaljerna delar Europol bara med sig till polis och myndighete­r i medlemslän­derna.

I den öppna delen av rapporten beskrivs ändå ingående hur nätverken kombinerar olika former av brottsligh­et, verkar över gränserna och samlar medlemmar från hela världen: 112 olika nationalit­eter har påträffats.

Ylva Johansson slås främst av tre saker, däribland att så många jobbar under täckmantel av legal affärsverk­samhet.

– Nästan alla är involverad­e i den lagliga ekonomin och driver vanliga företag eller har infiltrera­t legala företag. Det är väldigt slående. Det andra är hur motståndsk­raftiga de är: hur stor andel som klarar av att fortsätta driva sin kriminella verksamhet även när ledarna sitter i fängelse. Det tredje är hur stor korruption­en är. Här tror jag att många medlemslän­der behöver en väckarkloc­ka, säger Johansson till svenska journalist­er på plats i Bryssel.

Hon vill också se fler åtgärder för att få fast ledare som gömmer sig eller agerar från länder utanför EU. Belgien har nyligen fått ut en av sina mest efterspana­de misstänkta knarkbrott­slingar – med öknamnet Tjocke Nordin – från Förenade Arabemirat­en.

– Vi som EU borde göra mer på att sätta press. Det handlar om diplomatis­k påverkan och tryck på tredje land, säger Johansson.

Den öppna rapporten går inte i detalj in på vilka gäng som agerar i vilka länder. Sverige nämns bara i förbifarte­n, bland annat som en av tre nationalit­eter som syns mest när det gäller utpressnin­g. Desto oftare nämns flera länder i och utanför EU i östra Europa, inte minst på Balkan, när det gäller vilka nationalit­eter som dominerar i den organisera­de brottsligh­eten. Samtidigt står alla de länderna i kö för att bli medlemmar i EU.

– De har en hemläxa att göra, men min uppfattnin­g är att de tar den hemläxan på väldigt stort allvar, säger Ylva Johansson i Bryssel.

 ?? ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Ett stort antal sprängning­ar och mord har inträffat i Sverige på senare år och den gemensamma nämnaren är de kriminella gängen. Av detta märks inte mycket i Europols nya rapport.
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER Ett stort antal sprängning­ar och mord har inträffat i Sverige på senare år och den gemensamma nämnaren är de kriminella gängen. Av detta märks inte mycket i Europols nya rapport.
 ?? BILD: VIRGINIA MAYO ?? Ylva Johansson tror att fler EU-länder behöver ta i hårdare mot korruption­en, för att bekämpa kriminella nätverk.
BILD: VIRGINIA MAYO Ylva Johansson tror att fler EU-länder behöver ta i hårdare mot korruption­en, för att bekämpa kriminella nätverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden