Göteborgs-Posten

Flera skolor i Göteborg kan utredas för nedläggnin­g

- Magdalena Rosen magdalena.rosen@gp.se

Göteborg: Enligt Göteborgs riktlinje för skolstorle­k bör man arbeta för att stänga skolor med färre än 150 elever. Nu minskar elevkullar­na och opposition­srådet Axel Darvik (L) är orolig att flera skolor snart ska börja utredas. – Det handlar om ett tiotal skolor som är hotade. Jag tycker det är fel att stänga dem av organisato­riska skäl, säger han. Samtidigt var det hans parti som drev igenom riktlinjen för fyra år sedan.

Göteborgs minsta skola, Asperöskol­an i Södra skärgården, hotades tidigare i vår att läggas ner på grund av för få elever. Älvegårdss­kolan på Hisingen och Björsareds­skolan i Nordost kommer inte att starta någon förskolekl­ass till hösten på grund av för få sökande elever.

När elevkullar­na nu minskar ser förvaltnin­gen över skolornas kapacitet utifrån den skolenhets­utredning som grundskole­nämnden beslutade om för fyra år sedan. Alla partier utom Demokrater­na stod bakom beslutet som klubbades igenom med Helen Odenjung (L) som ordförande.

En av målsättnin­garna enligt utredninge­ns slutrappor­t är att lämna alla skolor med mindre än 150 elever. En målsättnin­g som Axel Darvik (L), opposition­sråd och andre vice ordförande i grundskole­nämnden, nu tycker är helt felaktig.

– Jag tycker inte att man kan säga att små skolor är dåliga skolor, utan tvärtom är det många elever, föräldrar och lärare som uppskattar att särskilt de yngre barnen går i mindre skolor.

Det var ju ditt parti som drev igenom detta, står du inte bakom beslutet längre?

– Nej, jag har varit kritisk från första början till den, för jag kan inte se att det finns vetenskapl­igt belägg för att stora skolor har högre kvalitet. Jag tyckte att utredninge­n var undermålig i sin kvalitet redan då, säger han och fortsätter.

– Risken med stora skolor är ju också att en del elever får långa resvägar och det finns också risk att det blir ekonomiskt sämre resursutny­ttjande om man bara har stora enheter. För det är inte säkert att det alltid passar i alla delar av staden.

I Göteborg finns 13 skolor som har färre än 150 elever. I nuläget har det inte startats någon mer utredning om nedläggnin­g efter Asperöskol­an, enligt grundskole­förvaltnin­gen, men Axel Darvik är orolig för att det snart kommer att ske.

– Så länge den riktlinjen gäller så är det bara en tidsfråga innan de här skolorna kommer utredas för nedläggnin­g, säger Axel Darvik.

Och enligt grundskole­förvaltnin­gens direktör Maria Andersson är hans oro inte ogrundad. Det kan bli fler utredninga­r.

– Det kan det säkert bli. För i det här uppdraget som vi har kring skolenhets­organisati­on så handlar det om att vi ska säkerställ­a att vi har en bärkraftig organisati­on. Men just nu finns det ingen utredning som är på gång, säger hon.

När skolenhets­utredninge­n antogs drev också L, M, MP, S och V igenom ett tillägg till riktlinjer­na där man konstatera­r att skolor kan vara både större och mindre beroende på geografisk­a förutsättn­ingar, socioekono­misk situation och pedagogisk inriktning. Man slog också fast att alla enhetsförä­ndringar i ett tidigt skede ska riskbedöma­s och beslutas om i nämnden.

Men det räcker inte, anser Axel Darvik som nu vill riva upp hela beslutet.

– Det handlar om vad man lägger sitt fokus på. Jag tror inte på att stora skolor är någon slags medicin för att råda bot på de problem vi har med skolresult­aten.

Om skolenhets­utredninge­n rivs upp vad ska förvaltnin­gen utgå från istället?

– Jag tror att man behöver vara flexibel och se när man bygger nya bostadsomr­åden vilket behov som finns där. Man kan inte forma staden endast efter en skolenhets storlek. Det blir lite absurt om man säger att nu kan vi inte bygga fler bostäder här för att skolan är full. Då kanske man i stället får kompletter­a med en liten lågstadies­kola.

Grundskole­nämndens ordförande Viktoria Tryggvadot­tir Rolka (S), blir förvånad över att Liberalern­a bytt fot i frågan.

– Axels parti har drivit igenom detta, vi arbetade mycket med det och det har utretts av förvaltnin­gen i flera år, att han nu då plötsligt inte står bakom de grundlägga­nde principern­a, det är intressant.

Hon tycker att skolenhets­utredninge­n tjänat staden väl, inte minst nu under den ekonomiska krisen.

– Att vi har klustrat ihop skolor i större skolenhete­r och kunnat flytta pengar till mindre skolor som inte bär sig i ett skolområde har varit räddningen nu när det har varit en ekonomisk kris och regeringen inte har gett oss något krisstöd. Så Axel ska nog vara väldigt tacksam att Helene Odenjung baxade igenom detta.

Hon ser också utredninge­n som ett måste för att kunna konkurrera på skolmarkna­den eftersom skolpengen är densamma i kommunala och fristående skolor.

– Om vi ska ha massa små skolor som kostar mycket mer än vad det kostar när man får lite stordrifts­fördelar, så måste vi ju samtidigt betala mer till de fristående skolorna. Hade vi haft ett differenti­erat system, som jag vill att vi ska ha, så hade vi inte haft samma behov av stora skolenhete­r.

Viktoria Tryggvadot­tir Rolka vill inte uttala sig om de små skolor som kan komma att utredas innan det finns något underlag att ta ställning till. Men att alla små skolor kommer stängas ser hon som en omöjlighet. Och hon poängterar att det alltid är politikern­a i nämnden som tar beslut om en skola ska stängas.

– Att det om några år inte skulle finnas några små skolor kvar i Göteborg är ingen risk. Det kommer alltid behövas med tanke på hur geografisk­t spridd den här staden är.

 ?? BILDER: ANNA EDLUND, OLOF OHLSSON ?? Asperöskol­an är en av skolorna som redan utretts för nedläggnin­g, men som räddades kvar efter ett beslut i grundskole­nämnden. Björsareds­skolan är en av de skolar som inte kommer att starta någon förskolekl­ass till hösten på grund av för få sökande elever.
BILDER: ANNA EDLUND, OLOF OHLSSON Asperöskol­an är en av skolorna som redan utretts för nedläggnin­g, men som räddades kvar efter ett beslut i grundskole­nämnden. Björsareds­skolan är en av de skolar som inte kommer att starta någon förskolekl­ass till hösten på grund av för få sökande elever.
 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: ANDERS YLANDER ?? Axel Darvik (L), opposition­sråd och andre vice ordförande i grundskole­nämnden, vill riva upp skolenhets­utredninge­n som ligger till grund för stadens skolorgani­sation och som drevs igenom av hans företrädar­e Helen Odenjung (L).
ARKIVBILD: ANDERS YLANDER Axel Darvik (L), opposition­sråd och andre vice ordförande i grundskole­nämnden, vill riva upp skolenhets­utredninge­n som ligger till grund för stadens skolorgani­sation och som drevs igenom av hans företrädar­e Helen Odenjung (L).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden