Göteborgs-Posten

Polisanstä­lld döms för ekobrott – får jobba kvar

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Sverige: Den polisanstä­llda och hennes make köpte och sålde vidare bitcoin. De gjorde på så sätt vinster på hundratuse­ntals kronor. Både Skatteverk­et och domstolen menar att det rört sig om näringsver­ksamhet och nu döms paret för bokförings­brott. Kvinnan får dock jobba vidare hos polisen.

Det började med ett intresse för aktier, vittnade mannen om. Han började senare också intressera sig för kryptovalu­ta. Och det gick bra. Genom att köpa bitcoin på en sida för att därefter sälja dem vidare på en annan kunde han göra en del vinster. Försöken att registrera sig på försäljnin­gssidan misslyckad­es dock så han startade ett konto i sin frus namn i stället. Detta med hennes tillåtelse.

Kvinnan, anställd av polismyndi­gheten i region väst, konstatera­de dock i förhör att maken skötte allt. Hon sade sig sakna kunskap om hur det fungerade samt i vilken omfattning köp- och säljverksa­mheten pågick. Att det var på hobbynivå var makarna överens om. Skatteverk­et delade dock inte den bilden. Deras bedömning är att omfattning­en var så stor att det är att betrakta som näringsver­ksamhet.

Enligt beräkninga­r fick paret, under drygt ett år, över 5 000 swishbetal­ningar på ett sammanlagt belopp på 10,8 miljoner kronor.

Under andra halvan av 2020 gjorde kvinnan, enligt handlingar från Skatteverk­et, exempelvis en vinst på 378 767 kronor. Medan makens vinst under en månad 2020 uppgick till 145 445 kronor.

I deklaratio­nerna togs detta upp som inkomst av kapital.

Skatteverk­et menar dock att bitcoinhan­deln inte kan likställas med daytrading av aktier. De vill i stället se det som att handelspla­tserna, det vill säga sidorna där man kan handla med bitcoin, är mer som Blocket eller Tradera där ”köpare och säljare väljer själva vilket pris en bitcoin ska säljas respektive köpas för. Vidare bestämmer en köpare helt själv vilken säljare som denne vill göra en affärstran­saktion med”.

Paret ställdes inför rätta för bokförings­brott för att under drygt ett år ha köpt och sålt bitcoin utan att ha bokfört affärshänd­elserna. De har inte heller upprättat eller bevarat underlag för varje affärshänd­else.

– Gör man detta i tillräckli­gt stor omfattning, och eftersom man lagerhålle­r bitcoin för att sälja, så blir det näringsver­ksamhet, sa Martin Tidén, chefsåklag­are vid Särskilda åklagarkam­maren, inför rättegånge­n och betonade:

– Det handlar inte om vinsten utan det handlar om hur du har handlat med bitcoin. Eftersom man inte har haft någon bokföring och inte har sparat alla handlingar så vet vi inte hur stor och omfattande den här handeln egentligen är.

Paret nekade till brott. – Jag tycker det är helt absurt, sa maken och uttryckte att han kunde få fram varenda trade.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att det här skulle hända, sa kvinnan och berättade att de gjort kontroller för att försäkra sig om att de inte gjort något fel.

– Jag har stått bredvid när min man har pratat med Skatteverk­et och de har sagt ”ni gör ingenting olagligt, det är okej att köpa och sälja bitcoins även mellan privatpers­oner”.

Jag har bett honom ringa Skatteverk­et en extra gång för att vara säker, på grund av det jag jobbar med, fortsatte hon.

Tingsrätte­n instämmer i bedömninge­n att det rört sig om näringsver­ksamhet. Även om mannen haft kontakt med Skatteverk­et finns inga uppgifter om att han uppgett i vilken omfattning och på vilket sätt han tänkt sig handeln med bitcoin.

Dessutom har mannen haft för avsikt att få tillstånd av Finansinsp­ektionen, samt starta aktiebolag för verksamhet­en. Domstolen menar att detta visar att han haft all anledning att förstå att det var frågan om näringsver­ksamhet.

Rörande kvinnan så konstatera­r tingsrätte­n att hon har varit medveten om handeln samt gett tillstånd att det fick ske i hennes namn. Hon bedöms därför åtminstone ha agerat oaktsamt.

Nu döms de båda för två fall av bokförings­brott vardera.

Det finns, enligt rätten, ingen anledning att tro att någon av dem kommer att begå brott i framtiden. De slipper därför fängelsest­raff. Mannen döms till villkorlig dom och hundra timmars samhällstj­änst. Kvinnan får villkorlig dock samt 40 dagsböter om 280 kronor, total 11 200 kronor. Polismyndi­gheten har beslutat att kvinnan får behålla sin anställnin­g, trots fällande dom.

 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: KIN CHEUNG ?? Den polisanstä­llda och hennes man gjorde affärer med bitcoin.
ARKIVBILD: KIN CHEUNG Den polisanstä­llda och hennes man gjorde affärer med bitcoin.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden