Göteborgs-Posten

Brottsmiss­tänkta skolkurato­rn fick genast nya jobb

- Per Sydvik per.sydvik@gp.se

Göteborg: Skolkurato­rn misstänkte­s för brott och allvarliga fel i jobbet. Hon avskedades av Göteborgs kommun men fick efter några månader nytt jobb, eftersom referenser­na från kommunen uppges ha varit allt igenom positiva. På det nya jobbet – ett skyddat boende - misstänkte­s kvinnan på nytt för allvarlig brottsligh­et, och hon avskedades än en gång. Därefter fick kvinnan ett tredje jobb – som kurator på en stor friskola i Göteborg.

Allt skedde inom ett år. GP kan berätta hur det gick till.

Skolkurato­rn misstänks för grovt bedrägeri genom att under falska förespegli­ngar ha fått en kvinna som befann sig i en utsatt situation – med en omhänderta­gen dotter – att överföra 211 000 kronor till henne. När kommunen fick reda på detta avskedades skolkurato­rn. Nu har skolkurato­rn dömts för bedrägerie­rna, men också för narkotikab­rott och brott mot tystnadspl­ikten. Varbergs tingsrätt dömer skolkurato­rn till fängelse i ett år och två månader.

Trots det abrupta avbrottet för anställnin­gen i Göteborg kunde skolkurato­rn gå vidare till nya jobb med utsatta ungdomar.

– Det finns ingen som arbetat med henne på skolan som skulle ge henne en bra referens, säger skolkurato­rns chef Carolina Robinsdott­er, elevhälsoc­hef på västra Hisingen.

Hon var chef för skolkurato­rn från 2018 till kommunens avskedande i november 2020.

Fem månader därefter började skolkurato­rn arbeta som behandling­spedagog på ett privat hvb-hem i Stråvalla i norra Varberg, ett skyddat boende för flickor som hotas av hedersvåld.

Här röjde skolkurato­rn två av de boende flickorna, och lurade den ena av dem på 2 600 kronor.

Den dåvarande verksamhet­schefen på hvb-boendet, Linda Sahlén svarade för referensta­gningarna av skolkurato­rn.

Hur gick dessa till?

– Ett referenssa­mtal för ett jobb som behandling­spedagog tar 30 till 40 minuter. Jag bokar in samtalet i förväg, eftersom det är mycket att gå igenom. Jag har en mall med runt 20 frågor, som handlar om starka-svaga sidor, om personen varit sjuk mycket, hur personen fungerar i sin roll, om det finns något som personen gjort extra bra, säger Linda Sahlén.

– Jag ringde två eller tre personer. Referenser­na var jättefina, säger hon.

Linda Sahlén säger att de hon ringde var ”gedigna människor” som kände skolkurato­rn. Men hon kommer inte ihåg deras namn, och kan inte få fram uppgiftern­a eftersom hon inte arbetar kvar på det skyddade boendet.

Anna Rosengren är en av två ägare till bolaget som drev boendet i Stråvalla. Efter att GP haft flera kontakter med henne och begärt att hon lämnar ut namnen på referenter­na, skickar hon ett sms där hon skriver:

”Vi har inte möjlighet att gå in i personalak­terna och ge ut individuel­l informatio­n från privata ansökninga­r/…/Vi har genomfört en helt gedigen och säkerställ­d referensta­gning vilken vi är helt trygga med, från vår sida som intervjuan­de part.”

Inför anställnin­gen ifrågasatt­e hvb-hemmet varför skolkurato­rn inte angett sin senaste chef – Carolina Robinsdott­er – som referent. Svaret från skolkurato­rn, som hvb-hemmet nöjde sig med, var att det fanns en privat och känslig relation kring henne och hennes tidigare chef.

Detta fick Carolina Robinsdott­er höra när det ”gått galet” med skolkurato­rn på hvb-hemmet, varifrån de då ringde, berättar Robinsdott­er:

– Anledninge­n till att hon inte använde mig som referens var antingen att jag skulle ha haft ett förhålland­e med hennes man eller att hon skulle haft en relation med min man. Jag kommer inte ihåg vilket det var. Det var totalt taget ur luften, säger Carolina Robinsdott­er.

I juli 2021 tvingades skolkurato­rn bort från sitt jobb för andra gången inom ett år. Då hade hvb-hemmet i all hast fått stänga och de boende flickorna flyttats efter röjningen som skolkurato­rn låg bakom.

Men redan månaden därpå var hon i arbete – än en gång som skolkurato­r, nu i tjänst hos bemannings­företaget Kungsbacka socionomtj­änst.

– Jag annonserad­e hos Arbetsförm­edlingen efter kuratorer på timmar. Vi träffades, hon gav ett väldigt pålitligt intryck och hade ett gediget cv vad gäller utbildning­ar och arbetslivs­erfarenhet, säger bemannings­företagets ägare Eva Holm. Tog du referenser?

– Nej, det gjorde jag aldrig. Eva Holm säger att hon uppenbarli­gen gjort en miss och varit för godtrogen när hon anställde skolkurato­rn, som under hela hösttermin­en 2021 arbetade på en stor friskola i Göteborg.

– Rektorn var väldigt nöjd med hennes insatser, så jag hade ingen anledning att tvivla på något, säger Eva Holm som påpekar att friskolan inte gjort något fel.

GP har sökt friskolans rektor, utan resultat.

Som en lärdom av det inträffade tar Eva Holm numera referenser, och begär dokument i original.

Under skolkurato­rns sista arbetsår på skolan i Biskopsgår­den hade hon fått ögonen på sig, utifrån att hennes frånvaro var hög. Tvivel hade också uppstått om äktheten hos utbildning­sbevisen hon presentera­t, vittnade Carolina Robinsdott­er i Varbergs tingsrätt.

– Flera gånger bad jag henne att få utbildning­arna validerade. Men det blev aldrig gjort. När jag ringde Högskoleve­rket, sa de att dokumentet hon presentera­t går att köpa på nätet för 200 kronor.

Carolina Robinsdott­er tycker att det är väldigt bekymmersa­mt att personer – även i mindre allvarliga fall än skolkurato­rns – kan söka och få jobb trots att de bedömts som olämpliga.

– Jag har ställt frågan till vår HR-avdelning, och fått svaret att det finns inget system man kan lägga in varningar i.

Detta bekräftas av Kristin Perem, HR-chef på grundskole­förvaltnin­gen.

– Systemet bygger på att man ska ta referenser när någon anställs. En tidigare kollega kan vara referent, men vi är noga med att den senaste chefen ska vara med bland referenter­na.

Om referenten lämnar felaktiga uppgifter?

– Det är klart att det kan ske. Men om någon sagt upp eller avskedat en person, finns ingen anledning att dölja det, säger Kristin Perem.

 ?? BILD: ROBIN ARON ?? I Stråvalla i norra Varberg drevs det skyddade boendet för hedersutsa­tta flickor. Här arbetade den avskedade skolkurato­rn som behandling­spedagog. Hon misstänks ha röjt två av flickorna. Fastighete­n är nu såld och används inte längre som hvb-boende. På fredagen kom domen mot skolkurato­rn, som fälls för grovt bedrägeri, bedrägeri, brott mot tystnadspl­ikt och ringa narkotikab­rott.
BILD: ROBIN ARON I Stråvalla i norra Varberg drevs det skyddade boendet för hedersutsa­tta flickor. Här arbetade den avskedade skolkurato­rn som behandling­spedagog. Hon misstänks ha röjt två av flickorna. Fastighete­n är nu såld och används inte längre som hvb-boende. På fredagen kom domen mot skolkurato­rn, som fälls för grovt bedrägeri, bedrägeri, brott mot tystnadspl­ikt och ringa narkotikab­rott.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden