Göteborgs-Posten

Lisa ska utvisas – kan hamna på ett barnhem i Albanien

- Elin Janvik Kardell elin.janvik.kardell@gp.se

Sverige: Lisa, 9 år, har fått ett utvisnings­beslut till Albanien, trots att hon varken kan språket eller har en relation till någon där. Hennes biologiska mamma hoppas fortfarand­e att dottern ska bli adopterad i Sverige. Hon säger att det inte finns någon i Albanien som kan ta hand om Lisa – där hon riskerar att hamna på ett barnhem. – Det vore katastrof, säger mamman.

År 2023 kom det första beskedet om att då 8-åriga Lisa, eller Adelisa som är hennes födelsenam­n, skulle utvisas till Albanien tillsamman­s med sin biologiska mamma.

Beslutet fattades trots att Lisa är född i Sverige och har bott majoritete­n av sitt liv i landet.

Hon kan i stort sett bara prata svenska och har fått svenska vårdnadsha­vare, Paulina och Hans Backström. De träffade Lisa första gången när hon var ett år gammal.

– Hon är ju som ett biologiskt barn i stort sett. Jag har inte fött henne men vi känner henne utan och innan. Vi ser hur hon mår. Lisa var så liten när hon kom så hon har satt djupa spår i hela familjen. Alla älskar henne väldigt mycket, sa Paulina Backström när GP träffade dem i augusti förra året.

Lisa har under tiden hon bott hos familjen Backström haft viss kontakt med sin mamma, både över telefon och fysiskt. Men på grund av mammans psykiska mående har hon inte kunnat ta hand om Lisa. Tanken var att de båda skulle utvisas tillsamman­s och att den biologiska mamman återigen skulle bli vårdnadsha­vare när de landade i Albanien. Men mamman befinner sig nu i ett annat europeiskt land.

Hon berättar att hon inte kan ta hand om Lisa och att hon önskar att dottern får stanna hos Hans och Paulina Backström, någonting hon även sagt till TV4 Nyheterna.

– Jag älskar henne på mitt sätt och jag har sett att Lisa har ett band ihop med föräldrarn­a i sitt familjehem och de älskar henne också. De har gett henne den kärlek hon behöver. När jag har mått dåligt och inte kunnat ta hand om henne så har de varit där. Hon har fått kärleken som hon inte fått hos mig, eftersom jag brister.

Du vill att de ska få adoptera Lisa?

– Ja, det vill jag.

Enligt Migrations­verket ska släktingar i Albanien ta hand om Lisa om inte hennes biologiska mamma kan det. Men mamman berättar nu att det inte finns någon familj i hemlandet som kan ta emot Lisa. Enligt henne har all familj lämnat, eller är på väg att lämna, Albanien för att söka uppehållst­illstånd utanför landet. Den enda som kommer finnas kvar är Lisas morfar som på grund av hälsoprobl­em inte kommer kunna se efter henne. Nästa steg är i så fall att Lisa hamnar på ett barnhem, menar Migrations­verket.

Är du orolig för att Adelisa ska hamna på ett barnhem?

– Ja, jag känner mig orolig. Men jag tänker att advokatern­a kämpar för att hon inte ska hamna där och att hon ska få stanna i Sverige.

Hur tror du att det kommer bli för henne om hon flyttas till ett barnhem i Albanien?

– Jag har aldrig sett ett barnhem själv, men man har ju hört att det kan vara väldigt dåligt och att det förekommer övergrepp. Det är inget bra ställe och det kan finnas många med trauma där. Det är inte bra för ett barn som redan har ett bra hem, det vore katastrof. Det är inte bra för henne och hennes mentala hälsa.

Den biologiska mamman berättar att hon inte haft kontakt med sin dotter på ett tag eftersom hon själv mått dåligt psykiskt och att det även går ut över Lisa. Hur deras kontakt kommer se ut framöver vet hon inte.

– Jag vet inte hur det kommer bli. Tidigare har jag ju pratat med henne i telefon korta stunder, men hur det kommer se ut i framtiden vet jag inte.

Hon fortsätter:

– Jag har ju fått kritik från familjen om att jag borde ge mer. Jag har försökt men det har inte gått så bra. Jag har försökt mitt bästa för att bli bättre.

Hans, Paulina och Lisa själv har tidigare berättat att Lisa har många vänner i Sverige. Hon deltar i olika aktivitete­r, har ett socialt nätverk och gör bra i från sig i skolan. Hur hoppas du att Lisas framtid kommer bli?

– Jag hoppas att hon har det tryggt, det är det viktigaste. Att hon är glad och har vänner och människor runt omkring som bryr sig om henne, säger mamman.

I mars kom beslutet från Svea hovrätt att Hans och Paulina nekas att adoptera Lisa. Det efter att familjen överklagat beslutet i tingsrätte­n. De menar, med inrådan från Migrations­verket, att Lisa har störst anknytning till Albanien och hennes biologiska mamma.

Beslutet är nu överklagat till Högsta domstolen.

Lisas biologiska mamma säger att hon kommer ge sitt godkännand­e till en adoptionsa­nsökan.

– Troligtvis skulle det vara en lättnad för hon (Lisa) ska inte behöva gå och känna oro över vad som ska hända.

 ?? ARKIVBILDE­R: FILIP POWIDZKI CASSERBLAD ?? När GP träffade familjen Backström och Lisa var hon åtta år gammal. Hon berättade då att hon kände en oro över att behöva lämna Sverige och Hans och Paulina.
ARKIVBILDE­R: FILIP POWIDZKI CASSERBLAD När GP träffade familjen Backström och Lisa var hon åtta år gammal. Hon berättade då att hon kände en oro över att behöva lämna Sverige och Hans och Paulina.
 ?? ?? Hans och Paulina har nu överklagat beslutet till Högsta domstolen.
Hans och Paulina har nu överklagat beslutet till Högsta domstolen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden