Göteborgs-Posten

Domstol ger kristen förskola i Göteborg rätt: okej med bordsbön

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Göteborg: Förskolenä­mnden i Göteborg avslog en kristen förskolas ansökan om att bedriva verksamhet på konfession­ell grund, eftersom de ber bordsbön med barnen innan maten. Men nu ger förvaltnin­gsrätten förskolan rätt mot kommunen. – Det står helt klart att det är tillåtet med bordsbön i en konfession­ell förskola, om vissa andra krav är uppfyllda, säger chefsrådma­nnen Fredrik Jonasson.

Det var i september förra året som förskolenä­mnden i Göteborg nekade Kvarteret förskolor AB att bedriva förskola med kristna inslag.

– Vi vill utmana den här lagstiftni­ngen, sade Ingrid Andreae (S), förskolenä­mndens ordförande, till GP då.

Föreningen Solrosen förskolor har drivit förskolor i Lunden och Kortedala i många år, men när de skulle ombildas till aktiebolag­et Kvarteret förskolor AB satte kommunen ned foten. I ansökan framgick det bland annat att de ber bordsbön på förskolan. Det rödgröna styret ansåg att det inte var tydligt om bönen var frivillig för barnen och gick emot kommunens egna jurister när de sade nej.

– Förskolan säger att om inte barnen vill be bordsbön så får de gå undan och göra något annat under tiden, men vi tycker inte att små förskoleba­rn kan styra det här själva, sade Ingrid Andreae (S).

Enligt rektorn Hanna Winderö är dock bordsbönen frivillig.

– Ja, det skulle jag säga att den är. Med tillägget att det är en komplex fråga vad frivilligh­et är för en ettåring, tvååring eller fyraåring som vi har på förskolan. Vad är det att välja? Men vi upplever att vi gör det frivilligt så långt vi kan, sade hon till GP i höstas.

Förskolan överklagad­e och nu går förvaltnin­gsrätten på förskolans linje: bordsbön på förskolor är tillåtet.

Enligt domstolen har förskolan tagit till de åtgärder som krävs för att barn och föräldrar ska förstå att de kristna inslagen är frivilliga.

– Det står helt klart att det är tilllåtet med bordsbön i en konfession­ell förskola, om vissa andra krav är uppfyllda. Kommunen har därför inte haft rätt att avslå Kvarterets förskolor AB:s ansökan, säger Fredrik Jonasson, chefsrådma­n i ett pressmedde­lande.

Ingrid Andreae (S) säger att hon behöver läsa domen mer i detalj, och att de inte bestämt om de tänker överklaga domen.

Men hon drar slutsatsen att lagen behöver skärpas. Helst vill dock S se ett förbud mot religiösa förskolor och skolor.

Hon ifrågasätt­er att barn i två- till treårsålde­rn skulle klara av att fritt välja om de vill vara med på bordsbönen eller inte.

– Lagen värnar mer om skolornas frihet än barnens religionsf­rihet, säger hon.

 ?? ARKIVBILD: ANDREAS HILLERGREN ?? Det är tillåtet med bordsbön på förskolor, enligt förvaltnin­gsrätten.
ARKIVBILD: ANDREAS HILLERGREN Det är tillåtet med bordsbön på förskolor, enligt förvaltnin­gsrätten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden