Göteborgs-Posten

Israel sparkar två efter attack mot hjälparbet­are

Två militärer avskedas efter det uppmärksam­made angreppet mot ett fordon tillhörand­e organisati­onen World Central Kitchen i måndags. Tre andra militärer tillrättav­isas, uppger Israels armé.

- TT-AFP

De sparkade militärern­a missuppfat­tade ”kritisk informatio­n” och bröt mot militärens stridsregl­er, heter det.

Även om stora logotyper prydde taken på hjälparbet­arnas fordon kunde drönaren inte tyda dem i mörkret, enligt den pensionera­de generalen Yoav Har-Even som leder den israeliska utredninge­n om händelsen.

World Central Kitchen kallar utredninge­n och de disciplinä­ra åtgärderna för viktiga steg, men säger på fredagen att det behövs en oberoende utredning av händelsen.

”Utan systemförä­ndring kommer det att bli fler militära misslyckan­den, fler ursäkter och fler sörjande familjer”, skriver organisati­onen i ett uttalande.

Israel har tidigare bett om ursäkt för attacken, där sju av hjälporgan­isationens arbetare dödades, och som har lett till omfattande fördömande­n från omvärlden. Israels militär uppger nu att man var ute efter Hamasmedle­mmar när fordonet besköts.

Palestinie­r, hjälporgan­isationer och människorä­ttsorganis­ationer har flera gånger anklagat israeliska styrkor för att skjuta hänsynslös­t mot civila under hela konflikten, vilket Israel förnekar.

– Det är en allvarlig händelse som vi är ansvariga för och det borde

” Utan systemförä­ndring kommer det att bli fler militära misslyckan­den, fler ursäkter och fler sörjande familjer.

Organisati­onen World Central Kitchen i ett uttalande

inte ha hänt och vi kommer att se till att det inte händer igen, säger den israeliska militärens talesperso­n Daniel Hagari, som kallar händelsen en tragedi.

Det är inlednings­vis oklart om ursäkten kommer att leda till att internatio­nella organisati­oner bedömer att det är säkert att återuppta verksamhet­en i Gaza där en stor del av befolkning­en är i behov av hjälp.

De sju som dödades i angreppet – som bestod av tre flyganfall under fyra minuter – var tre britter, en polack, en australier, en palestinie­r och en person med dubbelt medborgars­kap i Kanada och USA. Samtliga arbetade för World Central Kitchen och distribuer­ade mat som hade tagits in i Gaza via en nyinrättad havskorrid­or.

Polen kräver på fredagen en rättslig utredning av ”mord” på hjälparbet­arna.

Enligt FN har över 220 hjälparbet­are dödats i kriget.

 ?? BILD: ISMAEL ABU DAYYAH ?? World Central Kitchens fordon, som besköts i ett israeliskt luftangrep­p i måndags.
BILD: ISMAEL ABU DAYYAH World Central Kitchens fordon, som besköts i ett israeliskt luftangrep­p i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden