Göteborgs-Posten

Miriam, 35, mördades på gågata i Norge

Svenska Miriam Daniela Ayres Cea, 35, är kvinnan som under tisdagen mördades på en gågata i Norge. Hon mördades utanför sin arbetsplat­s, ett apotek i den norska staden Arendal.

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Mordet i den norska småstaden Arendal, med omkring 6 000 invånare, har sedan dådet inträffade under tisdagsmor­gonen skakat om hela bygden.

Innan en misstänkt gärningsma­n greps vittnade föräldrar om hur de inte vågade låta sina barn gå ensamma till sina skolor.

Miriam Daniela Ayres Cea utvandrade till den norska sydkusten 2011 då hon flyttade från Åmål i Dalsland. I norska medier berättar både kolleger och kunder på apoteket, där hon hade arbetat sedan 2018, om sin sorg.

– Miriam Daniela Ayres Cea var en otroligt omtyckt kollega av både kollegor och kunder. Hon var alltid välkomnand­e, snäll, sympatisk och hjälpsam. Hon ville hjälpa alla som kom, oavsett vad, säger hennes chef, Kathrine Mehlin, till norska VG.

Varför den svenska kvinnan attackerad­es är för polisen i nuläget en gåta. Efter två dagars sökande greps under torsdagen en misstänkt man i 60-årsåldern. Enligt polisen finns det i nuläget inga uppgifter om att mannen och Miriam Daniela Ayres Cea kände varandra. Polisens teori är därför att hon kan ha varit ett slumpmässi­gt offer.

– Det finns inget i utrednings­materialet så här långt som talar för något annat, säger polisåklag­aren Vanja Bruvoll.

Mordet skedde på en gågata i Arendals centrum som beskrivs som stadens hjärta. Enligt lokaltidni­ngen Agderposte­n ska Miriam Daniela Ayres Cea ha mördats genom knivvåld, och mordvapnet ska ha säkrats efter dådet.

Enligt norska medier har den gripne mannen inte velat lämna några kommentare­r om brottet han misstänks för under de inledande polisförhö­ren. Under fredagen meddelade polisen att misstankar­na mot honom har stärkts.

Mannen är hemmahöran­de i Grimstad kommun, som Arendal ligger i, och polisen har efter gripandet spärrat av hans bostad. En grannkvinn­a berättar för VG att hon uppfattade honom som lite speciell, och att han verkar ha varit väldigt ensam.

Så sent som under onsdagen, alltså dagen efter mordet, ska han ha ringt på hos sina grannar och frågat om han fick låna kaffe.

– Tyvärr hade jag inte kaffe att låna honom. Han sa att han hade tappat bort sitt kort. Han var välklädd som vanligt med snygg kavaj, säger hon.

Agderposte­n har intervjuat en anställd i en annan butik i Arendals centrum som berättar att den misstänkte mannen har burit kniv tidigare. I samband med att han för fyra år sedan ska ha försökt att stjäla varor ska den anställde ha tagit en kniv som han bar på sig. När polisen tillkallad­es ska kniven tagits i beslag.

Miriam Daniela Ayres Cea var gift, och hade anhöriga i både Norge och Sverige.

Hennes närstående har godkänt att den norska polisen publicerar hennes namn och bild.

 ?? BILD: NORSKA POLISEN ?? Miriam Daniela Ayres Cea tros ha varit ett slumpmässi­gt offer.
BILD: NORSKA POLISEN Miriam Daniela Ayres Cea tros ha varit ett slumpmässi­gt offer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden