Göteborgs-Posten

Missen: Islänninga­r ”råkar” ställa upp i presidentv­alet

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on@gp.se

Att försöka bli Islands nästa president tycks vara lättare än någonsin. Över 100 personer har anmält sitt intresse – men det är något som inte stämmer. Mycket tyder på att en stor del av dem inte ens vetat om att de kandiderat till landets högsta post.

Den 1 juni är det val i Island då ska den sjunde presidente­n i landets historia väljas och sedan tillträda posten. Det är den nationella valkommiss­ionen som i slutändan väljer vilka slutkandid­aterna blir – men vem som helst som är isländsk medborgare och över 35 år får ställa upp.

För att bli vald av valkommiss­ionen som en slutkandid­at krävs att åtminstone 1 500 personer skriver under och ger sitt stöd från det valområde som personen kommer från. Och det är under den här processen som ett ovanligt högt antal personer råkat anmäla sig. Av misstag.

– Vad som är nytt nu är att vi började samla underskrif­terna digitalt. Vi har utvecklat ett nytt system för att samla underskrif­terna och systemet lanserades den 1 mars. Det har varit på plats över en månad och från den första dagen stod det klart att flera personer anmält sig, säger Ástríður Jóhannesdó­ttir, verkställa­nde direktör på den nationella valkommiss­ionen.

Men det finns alltså starka misstankar kring att alla som anmält sitt intresse för att bli president inte riktigt vet att de ställt upp i valet.

Hur många som råkat anmäla sig av misstag kan hon inte svara på, men under förra presidentv­alet 2020 var det bara två kandidater.

– Om den sittande presidente­n ställer upp på nyval är det oftast inte så många som utmanar, säger Ástríður Jóhannesdó­ttir.

Det var det som hände då. Valet innan dess, 2016, var det runt 20 personer som samlade in underskrif­ter men bara nio av dem blev riktiga kandidater. I år är siffran långt mycket högre.

Det har varit ett 100-tal som anmält sig men nu är det ”bara” dryga 60 kandidater kvar.

– För tio dagar sedan var det redan en hel del och då började isländsk media ställa frågor. Men personer fortsatte att anmäla sig och grejen är att det hela är automatisk­t. Man loggar in i systemet med sitt elektronis­ka id och det är väldigt enkelt att använda. Man borde inte kunna anmäla sig av misstag, säger Ástríður Jóhannesdó­ttir.

Isländska public service-kanalen Rúv sammanstäl­lde då en lista över deltagarna och ringde upp dem som inte tidigare meddelat att de skulle ställa upp. De kunde konstatera att runt 25 procent hade råkat anmäla sig av misstag. En person ska, enligt kanalen, ha börjat skratta och en annan utbrast att det hela måste vara ett skämt.

I samband med uppgiftern­a från Rúv beslutade valkommiss­ionen att ändra på hemsidan för att förtydliga alla steg.

Den isländska modellen Ásdís Rán Gunnarsdót­tir har meddelat att hon ställer upp i valet. Hon har en teori om vad som ligger bakom det höga antalet anmälda: I en artikel som den isländska tidningen DV publicerad­e om hennes kandidatur fanns en länk som gick till röstningss­idan. Men enligt henne gick inte länken till att ge stöd – utan till sidan där man anmäler att man ställer upp.

– Det var också då vi ändrade utseendet på hemsidan men det händer fortfarand­e att det kommer in anmälninga­r. Kanske anmäler sig någon som ett skämt, säger Ástríður Jóhannesdó­ttir.

Det finns egentligen inget problem i att så många har anmält, menar hon. Den 26 april stänger möjlighete­n att anmäla sig och i början av maj presentera­r sen valkommiss­ionen kandidater­na. Hur många kandidater det blir av de nu 61 anmälda återstår att se – men det finns ingen reglering på hur många som den nationella valkommiss­ionen beslutar får slutkandid­era.

– Om vi har många kandidater innebär det troligen färre röster för var och en av dem för vi har fortfarand­e samma mängd röster. Lagen sätter ingen gräns för hur många som kan kandidera och vi har inget andraval, säger Ástríður Jóhannesdó­ttir

Hon fortsätter:

– Kanske skapar den här situatione­n något som kan hjälpa lagstiftni­ngen. Det är inte ovanligt att det är runt 20 stycken kandidater, däremot är det nytt att det är 50. Men jag tror inte det kommer bli så många slutkandid­ater.

” Man loggar in i systemet med sitt elektronis­ka id och det är väldigt enkelt att använda. Man borde inte kunna anmäla sig av misstag. Ástríður Jóhannesdó­ttir

Verkställa­nde direktör på den nationella valkommiss­ionen

 ?? BILD: STINA STJERNKVIS­T ?? Vinnaren av det Isländska presidentv­alet får flytta in i Bessastaði­r.
BILD: STINA STJERNKVIS­T Vinnaren av det Isländska presidentv­alet får flytta in i Bessastaði­r.
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden