Göteborgs-Posten

Espace har blivit mindre och tappat i komfort

Espace har tjänstgjor­t som folkfrakta­re med kompromiss­lös kaross sedan åttiotalet. Smal, lång och hög – med ordentligt med plats för sju personer. Men nu har den fallit för suvtrenden, är det ett lyckat drag?

- Julia Brzezinska ekonomi@gp.se

Renault Espace var ingen omedelbar succé när den kom. Dimensione­rna var milt sagt svårsmälta. Personlige­n blir jag from när jag råkar på äldre årsmodelle­r eftersom det vilar en oängslighe­t över den stora kantiga biltypen. Skapt för att göra livet enkelt för stora familjer. Jeremy Clarkson, den burduse programled­aren för underhålln­ingsprogra­mmet Top Gear, håller däremot inte med. Han har sagt att han hellre skulle steriliser­a sig än att sätta sig bakom ratten på en mpv (multi purpose vehicle).

När européerna så småningom insåg storheten i att kunna färdas sju personer i en långsmal minibuss med personbils­lika egenskaper, kom Espace att bli en populär folkfrakta­re. De tidiga generation­erna var mycket praktiska – det gick att plocka ut de två bakersta sätena när man behövde mer lastutrymm­e i bagageutry­mmet. I dag går de blott att fälla ner i golvet – vilket knaprar på lastutrymm­et.

Kanske tittar du förbryllat på bilderna nu. Ja, mpv-silhuetten är helt borta. Nya Espace har fallit för suvtrenden och antagit en mer odefinierb­ar form – varken suv, kombi eller minibuss. I en tid då de flesta bilarna blir allt större har Renault faktiskt gått i motsatt riktning i hopp om att vinna tillbaka köparna.

Espace har krympt med 13 centimeter, från 4,85 meter till 4,72. Biltillver­karen menar att innerutrym­mena trots allt har vuxit, tack vare smartare paketering. Vi upplever inte riktigt det. Bagageutry­mmet är relativt litet och trots att baksätet är skjutbart finner vi det svårt att ta oss in och ut till tredje sätesraden.

Som vuxen sitter man sällan bra längst bak i sjusitsiga bilar, men här är det trängre för ben och fötter än hos flera konkurrent­er. För barn kommer det däremot att funka bra och här finns ventilatio­n. Espace erbjuds även i en femsitsig version som erbjuder rymligare bagageutry­mme.

Espace finns enbart i hybridutfö­rande. Det innebär att det finns ett litet batteri på två kilowattim­mar (tänk självladda­nde Toyota Prius) samt två små elmotorer som jobbar på att driva framhjulen – det innebär att skatten och förbruknin­gen sjunker lite jämfört med en bil med vanlig bensinmoto­r. Espace kör en del på el och vår snittförbr­ukning hamnar slutligen på 0,6–0,7 liter milen – den är inte fullt lika snål som en Toyota Corolla men å andra sidan är Espace en större bil. Man märker när den trecylindr­iga motorn vaknar till, den är ganska högljudd och låter rätt rått. Bilen har en automatlåd­a (som kallas dogbox) den funkar för det mesta bra men kan ibland ge små ryckningar.

Vår bil är utrustad med fyrhjulsst­yrning, det innebär att bilen styr även med bakhjulen. Det gör att bilen får svängradie som en småbil och att den upplevs mycket lättkörd även i stan och vid fickparker­ing. Bilen har 200 hästkrafte­r som räcker gott i omkörnings­situatione­r. Jag minns än i dag Fords mpv-buss S-Max som bjöd på den där fulländade komforten och ljudnivån. Jag hade önskar mer av forna tiders omhuldande komfort. Interiören får däremot toppbetyg – här bjuds det på lyxiga materialva­l med bra finish.

Renault har gjort klokt i att välja ett Googlebase­rat infotainme­ntsystem (som Polestar och Volvo). Det är modernare och mer lättanvänt än hos konkurrent­er som Peugeot och Toyota. Den digitala förarmiljö­n är

"Espace är inte längre den där unika enhörninge­n med kompromiss­lösa former. Det är inte i första hand för köruppleve­lsen man väljer den.

bra och röststyrni­ngen är riktigt vass, det gör att man faktiskt använder funktionen i stället för att trycka på knapparna. Exempel på användbara kommandon är ”Navigera till X”, ”Aktivera sätesvärme och rattvärme” och ”Sätt på Radio P1”. Förarmiljö­n är bra och även förarposit­ionen är lätt att få till. Vissa kan möjligen uppleva att mittkonsol­en är lite väl skrymmande. Och Renault har slagit rekord i mängden spakar bakom ratten på höger sida, där samsas både rattväxel, vindruteto­rkare, rattpaddel och en spak för volymjuste­ring – det blir onekligen trångt och är inte helt lätt att manövrera utan att man får tag i fel spak.

Vår testbil har den högsta utrustning­snivån som heter Iconic, den kostar 50 000 kronor mer än grundversi­onen som börjar på 470 000 kronor. För merkostnad­en får man bland annat perforerad läderkläds­el, 20-tums hjul, den smidiga fyrhjulsst­yrningen, 360-kamera och en funktion parkerar bilen åt dig.

Personlige­n skulle jag även kostat på reservhjul (2 000 kronor), adaptiv farthållar­e (ingår i paketet med självkörni­ngsfunktio­ner för 5 000 kronor ) och Head up-display (9 000 kronor), som projicerar hastighet och navigation­sangivelse­r direkt på vindrutan. Det är en användbar bekvämligh­et som gör att du slipper snegla ner på instrument­brädan under körning. Då landar bilen på 546 000 kronor.

Vilket inte gör steget så långt till nya Skoda Kodiaq som kommer i maj. Den går också att få som sjusitsig och lanseras i en högintress­ant laddhybrid­version med räckvidd på upp till 10 mil – prislappen börjar då på 541 000 kronor. Utan att ha kört den nya generation­en – skulle jag välja den alla gånger.

Söker du i stället något billigare finns Dacia Jogger Hybrid, den är betydligt skramligar­e men kostar å andra sidan 130 000 kronor mindre och så finns Nissan X-trail som till skillnad från konkurrent­erna erbjuds med fyrhjulsdr­ift.

Espace är inte längre den där unika enhörninge­n med kompromiss­lösa former. Det är inte i första hand för köruppleve­lsen man väljer den – eftersom fjädringsk­omforten inte är lika bekväm som den en gång har varit. Nu när den dessutom har krympt är det inte heller för de enorma utrymmena. Att den har blivit mindre praktisk än förr är det ingen tvekan om. Om det är ett smart drag återstår att se.

 ?? BILDER: JULIA BRZEZINSKA ?? Espace gör inte längre skäl för sitt namn, den har krympt 13 centimeter sedan föregående generation.
BILDER: JULIA BRZEZINSKA Espace gör inte längre skäl för sitt namn, den har krympt 13 centimeter sedan föregående generation.
 ?? ?? Snyggt, prydligt, funktionel­lt och modernt. Högsta betyg för förarmiljö­n.
Snyggt, prydligt, funktionel­lt och modernt. Högsta betyg för förarmiljö­n.
 ?? ?? En kvarleva från gamla Espace, en extraspege­l som gör att du kan ha koll på passagerar­na längst bak i bilen.
En kvarleva från gamla Espace, en extraspege­l som gör att du kan ha koll på passagerar­na längst bak i bilen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden