Göteborgs-Posten

Så länge Frölunda vinner kan Rönnberg agera trevligt

- Johan Rylander | johan.rylander@gp.se

Det finns statistik som talar emot Frölunda HC inför semifinale­n mot Skellefteå AIK. Men vad betyder Maltes leende? Och mycket orkar Frölundas äldste spelare? Och varför är Roger Rönnberg så kärleksful­l? Här är fem punkter som ska ta puckgänget från västkusten till den första SM-finalen på fem år. • Förbättrad­e specialenh­eter

Vi startar med det mest negativa för Frölundas del. Under säsongens fyra möten har laget från norra Västerbott­en en förkrossan­de powerplays­tatistik mot 031-gänget.

SAIK har gjort gjort sju mål – eller nätat vid ofattbara 53,9 procent av de tillfällen som getts. Det betyder att Frölunda bara haft 44,1 procent i boxplay mot Skellefteå – och det är förstås skrämmande siffror.

Men inte för coach Roger Rönnberg.

”Vi har gjort ganska stora misstag i vår struktur. Misstag som gjort att det blivit mål. Den underligga­nde statistike­n är inte så alarmerand­e. Vi har spelat bra i boxplay, men gjort stora misstag som gjort att det blivit mål”, lugnar coachen.

För om vi vänder på statistike­n – trots missarna och målen emot i boxplay så har Frölunda faktiskt vunnit tre av fyra möten mot SAIK. Det går alltså att vinna – även om specialenh­eterna inte funkat.

”Men att vi ska vara skarpare i både boxplay och powerplay är en viktig del för att slå Skellefteå”, säger Roger Rönnberg.

• Maltes leende

Jag vet inte om ni såg bilderna Malte Strömwall när Mikael Ruohomaa lyfte in den avgörande pucken mot Leksand i den sjunde och avgörande kvarten.

Frölundas nummer 88 var exploderan­de snabb ut på isen – och var samtidigt som ett enda stort leende.

Strömwall har ju aldrig varit med om att vinna något – och har fortfarand­e chansen att göra det med Frölunda.

Den vetskapen ger garanterat en boost, för Strömwall är en av de spelare som måste vara på topp om Skellefteå ska besegras.

Och det enklaste sättet att få se Maltes leende är ju förstås vid vinst – och när hans eget målskyttet tar fart igen. Ett mål och två assist på sju kvartsfina­lmatcher är han inte riktigt nöjd med.

Det finns fler nivåer, om vi säger så.

• Lasse Johanssons superform

Tittar vi återigen på statistik

– så har Frölundas målvakt Lasse Johansson den sämsta räddningsp­rocenten av de fyra målvakter som är framme vid semifinal.

Han har ju endast 91,33 procent räddningar – jämfört med Skellefteå AIK:s Linus Söderström, som har 94,63 procent räddningar.

Men Lasse Johansson är i superform, har varit fullkomlig­t strålande i sex matcher av sju

– och hade Leksand bytt målvakt med Frölunda så hade gänget från Dalarna spelat semifinal vid det här laget.

Men hur många matcher i rad orkar den snart 37-årige Johansson?

Han har ju redan spelat sju matcher på raken – medan Linus Söderström i Skellefteå­kassen bara har fyra matcher i kroppen.

”Han klarar hur många som helst”. Det säger tränare Roger Rönnberg – och lär inte fundera på att lufta reservkeep­ern Frans Tuohimaa i första taget.

• Rönnbergs kärleksful­la sätt

Om du letar på Roger Rönnberg och glad i Bildbyråns utmärkta sportarkiv så får du gräva ända ner till 2015 innan du hittar en bild där Frölundas tränare faktiskt ler.

Oftast är han arg. Förvånad. Bitter. Förorättad. Gramse.

Ja, han skulle ju faktiskt kunna symboliser­a varenda emoji som finns – utom just glad eller nöjd.

Men det där stämmer inte riktigt i slutspelet 2024.

Roger Rönnberg är inte lika förbannad längre. Han är mer kärleksful­l – och på presskonfe­renserna i kvartsfina­len har det varit mer kramar och beröm till motståndar­nas coach Challe Berglund och Leksand som lag än rivalitet och ilska.

Inför semifinale­n försöker Robban Ohlsson i Skellefteå AIK med att döma ut Roger Rönnberg som en man med noll bollsinne, en man som får söka på Youtube för att veta hur man kastar en sten.

Roger Rönnbergs svar är kärleksful­lt.

”Så länge vi vinner kan till och med jag vara trevlig.”

• Trycket i Scandinavi­um

Visst, SM-semifinale­n startar med två matcher i norr – men även om det kommer att vara slutsålt i Skellefteå Kraft Arena är det inte i närheten av samma tryck som i Tegera Arena när 7 650 klätt sig i vitt och dansat daladans.

Arenan i norr har Frölunda tystat förr – och tillbaka i Göteborg på onsdag kommer det bjudas på ett galet tryck i Scandinavi­um.

När 12 044 bestämmer sig för att ha party ... ja, då hörs det faktiskt.

Skulle Frölunda lyckas lugga Skellefteå på en seger i det inledande dubbelmöte­t är chansen stor att hemmapubli­ken kan axla en stor roll och faktisk bära Frölunda vidare mot final.

 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Har Lasse Johansson orken?
BILD: MICHAEL ERICHSEN Har Lasse Johansson orken?
 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Titta så trevligt Roger Rönnberg hade med Challe Berglund i Leksand.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Titta så trevligt Roger Rönnberg hade med Challe Berglund i Leksand.
 ?? ??
 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Frölundafa­ns i sista matchen mot Leksand.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Frölundafa­ns i sista matchen mot Leksand.
 ?? BILD: DANIEL STILLER ?? Strömwall ler.
BILD: DANIEL STILLER Strömwall ler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden