Göteborgs-Posten

Svensk målfest när Kina krossades efter rivstart

Ineffektiv­t i VM-premiären. Islossning i den andra matchen. Damkronorn­a vann med 8–1 mot Kina – efter en riktig rivstart på matchen.

- Karl Sundström

Efter 3–1-segern i premiären mot Danmark var Damkronorn­a inte helt nöjda med effektivit­eten framför mål. Men i den andra VM-matchen lossnade det rejält.

Drygt sex minuter in i den första perioden tog Hilda Svensson fart och placerade in 1–0. En stund senare utökade den 17-åriga stortalang­en till 2–0 med ett mål i numerärt överläge.

Innan perioden var över hann Sverige, genom Lina Ljungblom och Felizia Wikner Zienkiewic­z, med att göra både 3–0 och 4–0. En blågul smakstart på matchen, med andra ord.

– Vi ger inte bort den (pucken) lika mycket som mot Danmark och så sätter vi våra lägen i dag, sade Ljungblom till SVT.

Tre av målen kom från hennes kedja.

– Det är bra! Vi skapar mycket och det är klart att vi känner att vi vill ha utdelning, fortsatte Ljungblom.

Bättre kinesisk lycka i den andra perioden? Inte.

Efter mindre än en minut tryckte Sofie Lundin in ett slagskott i krysset. Kort därefter satte Josefin Bouveng 6–0 och Hanna Olsson 7–0.

Kina reducerade visserlige­n därefter men var aldrig nära att kunna hota. Sverige vann till slut med 8–1 efter att Sara Hjalmarsso­n gjort Damkronorn­as sista mål.

Förbundska­pten Ulf Lundberg var nöjd efter lagets andra raka seger.

– Vi trycker ned dem ordentligt. Vi gör 4–0 i första perioden, vi stänger matchen. Det är svårt att motivera sig i slutet och jag hade gärna vunnit tredje perioden också. Men fine, gott så, säger han till SVT.

För Damkronorn­a fortsätter VM, som spelas i Utica i USA, med match mot Japan på söndag. Ett Japan som förlorade efter straffar mot Kina i första matchen i gruppspele­t.

?? BILD: ARON BROMAN ?? Sofie Lundin firar tillsamman­s med landslagsk­amraterna efter att hon gjort Sveriges femte mål i mötet med Kina. Till slut blev det seger med 8–1.
BILD: ARON BROMAN Sofie Lundin firar tillsamman­s med landslagsk­amraterna efter att hon gjort Sveriges femte mål i mötet med Kina. Till slut blev det seger med 8–1.