Göteborgs-Posten

Dömdes för mord – nu ska hon släppas från häktet

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Göteborg: Festen i lägenheten i Biskopsgår­den slutade med att en kvinna höggs till döds. Tingsrätte­n dömde en fembarnsma­mma till 16 års fängelse och livstids utvisning för mord. När hovrättsfö­rhandlinge­n nu avslutats beslutar den högre instansen att hon ska släppas från häktet.

– Det är en stark indikation på att det blir en friande dom, säger advokat Joakim Sjöberg.

Natten till den andra augusti ringde en person SOS och sa att det låg en död kvinna i ett trapphus i Biskopsgår­den. Kvinnan, som var i 35-årsåldern, fördes till sjukhus där hon konstatera­des avliden. Det framgick snart att hon hade varit på fest i en lägenhet i bostadshus­et. Under denna ska hon ha blivit attackerad.

Flera personer greps misstänkta för inblandnin­g i mordet. Starkast var misstankar­na mot en 37-årig fembarnsma­mma. Hon och en 37årig man hade varit i samma rum som kvinnan när den dödliga skadan uppstod.

– ”Hon har stuckit mig”, berättar vittnen att offret skrek.

Fembarnsma­mman ska då ha svarat att ”hon högg sig själv”.

– NN kom mot mig. Hon hade en sax och en kniv i sina händer. Jag var chockad och jag trodde att hon skulle döda mig, så jag puttade henne. Hon ramlade, sa fembarnsma­mman i förhör och påstod att hon inte brukat mer våld än så.

Under utredninge­ns gång avskrevs misstankar­na mot alla utom fembarnsma­mman, som ställdes inför rätta för mord, och den 37-årige mannen. Han åtalades för medhjälp, för att ha hämtat ett potentiell­t mordvapen.

Tingsrätte­n ansåg att offret inte kunde ha skadat sig själv och tror inte heller på att det kunde vara en olyckshänd­else. I stället pekar allt, enligt domstolen, mot fembarnsma­mman som gärningsma­n. Hon fälldes för mord till fängelse i 16 år och livstids utvisning. Mannen fälldes för skyddande av brottsling och dömdes till fyra månaders fängelse.

Domen överklagad­es och på fredagen avslutades rättegånge­n i hovrätten. Då meddelade den högre instansen att häktningen av fembarnsma­mman hävs.

– Det är rätt beslut, till hundra procent. Min klient är väldigt, väldigt lättad över att få komma hem till sina fem barn i dag. Det är en stark indikation på att det blir en friande dom, säger advokat Joakim Sjöberg.

Domen meddelas den 19 april. Åklagaren vill invänta domen innan hon lämnar några kommentare­r. Förhandlin­gen rörande den 37-årige mannen kommer att hållas vid ett senare tillfälle.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden