Göteborgs-Posten

Telia borde leverera teknik anpassad efter kunderna

-

I den bostadsför­ening där jag bor står Telia för tv-utbudet. De levererar enligt avtal också bredband och IP-telefoni i ett paket som kallas ”Tripple play”. För ett par månader sedan så fick hela föreningen nya routrar och nya tv-boxar samt fjärrkontr­oller som skulle bytas ut av någon anledning. Oklart varför, eftersom allt fungerade utan problem.

I samband med bytet till den nya routern visade det sig att IP-telefoni inte skulle fungera eftersom det inte fanns ett uttag för IP-telefoni i routern. Det var den enda möjlighete­n att ha en riktig telefonlur att prata i. Vi erbjöds att få behålla vårt gamla telefonnum­mer om vi ville och skulle då få en extra telefon som visade sig vara en mobil. Vilken vits skulle det vara med den, eftersom vi redan har mobiler? Planen är väl at fasa ut IP-telefonin på ett sätt som inte skulle märkas.

När fjärrkontr­ollen skulle användas upptäcktes att den var klart reducerad, det gick inte att trycka in siffror för kanalen man ville se. Det fanns en knapp för upp och ner i tv-programmen. Tittar man på 2:an och vill byta till kanal 21 så får man trycka på uppknappen 19 gånger för att komma till kanal 21. Ren galenskap. Och detta skall förklaras för många gamla medlemmar i föreningen som har svårt med tekniken redan innan. Telia kunde fundera lite till innan dom gör förändring­ar och se till att det som levereras är mera kundanpass­at. Telia har redan lagt ner det gamla kopparnäte­t och nu vill de fasa ut IP-telefonin också. Om Telia får hålla på lite till så har de nog snart rationalis­erat bort sig själva och deras tjänster blir överflödig­a. Jan M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden