Göteborgs-Posten

Amnesty: IS-offer befinner sig i samma läger som förövare

- Martin Mederyd Hårdh TT

Människor som föll offer för terrorröre­lsen IS hålls inlåsta i jättelika läger i nordöstra Syrien – sida vid sida med tusentals misstänkta IS-medlemmar. Barn, yazidier och offer för människoha­ndel utstår också tortyr och rättslöshe­t på obestämd framtid i lägren, larmar Amnesty.

Omkring 56 000 människor hålls fortsatt som fångar i nordöstra Syrien sedan IS besegrades. Utgångspun­kten är att dessa människor misstänks ha koppling till terrorröre­lsen, men det urvalet sker till stor del godtycklig­t. Fler än hälften av människorn­a i lägren – omkring 30 000 – är barn, varav merparten små barn.

”Tiotals, om inte hundratals, yazidiska offer finns bland de fängslade. Många frihetsber­övade kvinnor och flickor är offer för tvångsäkte­nskap med IS-medlemmar, och många frihetsber­övade pojkar och unga män är offer för IS rekryterin­g av barn”, skriver människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal i en rapport.

Lägren sköts av de kurdiska SDF-styrkorna, som med stöd av en USA-ledd koalition kom att spela en stor roll i bekämpande­t av IS. Styrkorna försvarar ett kurdiskt självstyre i den nordöstra delen av länge krigshärja­de Syrien.

Som fångvaktar­e för tiotusenta­ls människor – varav många som inte är önskade i sina hemländer – spelar de fortsatt en viktig roll. Men i praktiken hålls merparten av dessa människor instängda på obestämd framtid utan rättslig prövning.

I Amnestys rapport berättar flera lägerfånga­r om hur de och andra systematis­kt blivit utsatta för tortyr med slangar, järnrör och elstötar, samt sexuellt våld. Det vittnas om begränsad tillgång till mat och vatten samt spridning av sjukdomar.

Många dör. En man berättar att 17 av hans medfångar dog när ventilatio­nen till deras cell en dag stängdes av.

Varken det kurdiska självstyre­t eller USA vill kännas vid dessa uppgifter.

Amnesty håller USA som högst ansvarigt för situatione­n. Systemet inte bara kränker alla fångars mänskliga rättighete­r, utan innebär också att IS brott inte följs av någon rättvisa, anförs i rapporten.

”Även om hotet från IS kvarstår världen över så kommer de pågående förbrytels­erna i nordöstra Syrien bara att förstärka all förargelse och skapa en generation av barn som endast har upplevt systematis­k orättvisa”, kommentera­r Amnestys internatio­nella generalsek­reterare Agnès Callamard.

 ?? ARKIVBILD: MAYA ALLERUZZO ?? Mängder av människor som ingick i IS kortlivade så kallade kalifat hålls fångna i läger i nordöstra Syrien – även många som i praktiken var terrorröre­lsens offer. Här tittar barn igenom ett stängsel i lägret al-Hol i mars 2019.
ARKIVBILD: MAYA ALLERUZZO Mängder av människor som ingick i IS kortlivade så kallade kalifat hålls fångna i läger i nordöstra Syrien – även många som i praktiken var terrorröre­lsens offer. Här tittar barn igenom ett stängsel i lägret al-Hol i mars 2019.
 ?? ARKIVBILD: BADERKHAN AHMAD ?? Kurdiska styrkor patrullera­r lägret al-Hol i nordöstra Syrien i april förra året.
ARKIVBILD: BADERKHAN AHMAD Kurdiska styrkor patrullera­r lägret al-Hol i nordöstra Syrien i april förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden