Göteborgs-Posten

Johan Rylander: Fem punkter som talar för Frölunda i final

-

Avgörs det på isen – eller i utvisnings­båset? Vem är det som ska få pucken? Hur viktigt är det ha vunnit match sju förr? Och varför är en bänkad spelare plötsligt en joker? Och hur många är uppe på personbäst­a? Här är fem punkter – som talar för att Frölunda spelar SM-final. • Grinighete­n – Skellefteå har tröttnat

Jag vet inte om ni såg det i den sjätte semin, när Skellefteå AIK med tio sekunder kvar av matchen och två måls underläge försökte starta ett massbråk med Frölundas spelare.

Frölundas kapten Max Friberg himlade bara med ögonen, åkte därifrån – och i den mentala matchen har Frölunda kopplat det strypgrepp som Skellefteå­s spelare vid flera tillfället försökt koppla ute på isen.

Andreas Johnsson var bevisligen inte i balans, klagade att Frölundas spelare var ute och jagade ben – men slutade själv som avstängd för att han jagat och träffat ben på Linus Nässén.

Ibland kommer karma ikapp väldigt snabbt.

Hans storebror Jonathan försökte i lokalpress­en att sätta tryck på domarna, då han anser att Frölunda fått spela mycket mer powerplay än Skellefteå.

Jag tycker att domarna än så länge skött sig – och tagit det mesta som gått att ta.

Och jag önskar att lagen får göra upp i fem mot fem.

Jag vill se den här matchen avgöras på isen – och inte i utvisnings­båset.

• Traditione­n – Frölunda har gjort det förr

Minns ni kvartsfina­lserien mot Färjestad förra året? Frölunda åkte upp till ett kokande Löfbergs Arena – där hemmalaget från Karlstad bara skulle ta en vinst för att kliva in i semin.

Istället var det Joel Lundqvist som lämnade arenan för allra sista gången i sin karriär som en vinnare. Och många av hans medspelare finns kvar i laget – och minns den känslan.

Frölunda vann även match sju mot Leksand i årets slutspel – och den erfarenhet­en ska du inte underskatt­a.

Frölunda måste återigen göra den bästa matchen i slutspelet.

”Man blir ju bra på det man gör! Jag och vi har ju tränat på det här många gånger nu – att spela avgörande matcher. Oavsett om det är en CHL-final, en SM-final eller match sju. Vi har spelat väldigt många avgörande matcher under elva år – och jag och vi har lärt oss att skapa en balans. Att få en mental återhämtni­ng. Och fokusera på det viktigaste”, säger coach Roger Rönnberg.

• Målformen – ge pucken till Jere!

Frölunda har slutspelet­s allra hetaste spelare – och han heter Jere Innala. Han skjuter inte hårdast, men han skjuter effektivas­t.

På 44 tagna skott mot mål har Jere Innala satt osannolika tio i målet – och det ger honom en skottproce­nt på makalösa 22,73! Det är förstås överlägset bäst i hela SM-slutspelet.

Det är också en ökning från de dryga 17 procent som finländare­n hade i grundserie­n.

Eller som kedjekompi­sen Jayden Halbgewach­s säger:

”Jag försöker bara ge pucken till Jere – för då gör han nåt bra med den!”

Jokern Otto – en matchvinna­re?

Mikael Ruohomaas fot lär inte bli spelklar, tveksamt om Linus Nässéns knä blir det. Men Frölundas powerplay blev snabbare med David Edstrom som center – och till slut trillade målet in på ett Joel Lundqvist-bekant sätt.

Och ni vet, den enes död – den andres spelchans ...

Nu lär Otto Stenberg komma in i SM-slutspelet – och det är en joker som bara väntat på sin chans att reta gallfeber på Skellefteå­s spelare.

Ni såg kanske Stora Höga-killen i BIK Karlskogas allsvenska slutspel? Han kröp under skinnet på Johan Larsson i Brynäs – och stod också för fem mål och två assist på tolv matcher.

Han hade stäm, helt enkelt. Och en Otto Stenberg med stäm ... ja, han kommer att sätta de lägen som han får och vara betydligt hetare än kalla forwards som Linus Öberg och Carl Klingberg.

Fler spelare på personbäst­a

Frölunda har ett helt gäng som är uppe och touchar på personbäst­a i det här slutspelet. Spelare som blivit bättre och bättre – för varje match som gått.

Jere Innala är redan nämnd, men han är inte ensam. Långt ifrån.

David Edstrom var briljant i sjätte semin, Noah Hasa makalös i spelet med en man mindre, Isac Born ser ut som den Mats Rosseli Olsen-ersättare han är tänkt att bli, Nicklas Lasu bränner av energi som ett helt GP-fyrverkeri på nyårsafton, Max Friberg spelar mer än någonsin, Malte Strömwall är ett orosmoment varenda gång han är på isen, Henrik Tömmernes har klivit upp flera steg jämfört med grundserie­n, Christian Folin skakade av sig självmålet och är så där iskall och hård som bara han kan vara ... ja, ni ser ju!

Och då har jag inte ens nämnt Lasse Johansson – som överglänst Skellefteå­s målvakter Gustaf Lindvall och Linus Söderström.

Fortsätter 36-åringen i kassen med det – ja, då är det SM-final på lördag mot Rögle BK.

Det kan ju lika gärna gå bra. Den här gången också.

För i ärligheten­s namn: Frölunda har faktiskt varit bättre än Skellefteå i fem av sex matcher.

 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Erik Thorell, Jere Innala och David Edstrom – tre spelare I Frölunda som är uppe och touchar på personbäst­a för tillfället.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Erik Thorell, Jere Innala och David Edstrom – tre spelare I Frölunda som är uppe och touchar på personbäst­a för tillfället.
 ?? Johan Rylander | johan.rylander@gp.se ??
Johan Rylander | johan.rylander@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden