Göteborgs-Posten

Säkerhetss­käl blir lätt svepskäl att strypa yttrandefr­iheten

- Håkan Boström hakan.bostrom@gp.se

I måndags samlades högernatio­nalistiska politiker från olika europeiska länder i Bryssel för en konferens inför EU-valet i juni – däribland Brexitleda­ren Nigel Farage, Storbritan­niens tidigare inrikesmin­ister, Suella Braverman, den franske presidentk­andidaten Eric Zemmour och Ungerns premiärmin­ister Victor Orban (France24 16/4). Det är kontrovers­iella figurer som väcker känslor, samtidigt som samtliga har eller har haft ett starkt opinionsst­öd i sina respektive hemländer.

På order av den lokale borgmästar­en, Emir Kir, omringades plötsligt mötet av polis som hindrade deltagare från att komma in i lokalen. Ett tilltag som fick Belgiens liberale premiärmin­ister, Alexander De Croo, att reagera och fördöma tilltaget. Sådana metoder hör inte hemma i en liberal demokrati. Borgästare­n hänvisade dock till ”säkerhetsl­äget” och den allmänna ”ordningen”. Det högernatio­nalistiska mötet hade nämligen flera gånger tvingats byta lokal på grund av hot och kampanjer från militanta vänsterext­rema grupper. På onsdagen beslutade Belgiens förvaltnin­gsdomstol att Kirs polisinsat­s bröt mot lagen (DN 17/4).

Den belgiske borgmästar­ens agerande får sägas vara ovanligt fräckt. En etablerad grupp politiker, om än långt ut på högerkante­n, hindras ha en fredlig konferens på grund av hot från militanta extremiste­r, där polisen i stället för att skydda mötet ställer sig på våldsverka­rnas sida.

En pikant detalj i sammanhang­et är att Emir Kir uteslöts ur socialistp­artiet för fyra år sedan på grund av samröre med den högernatio­nalistiska organisati­onen ”Grå vargarna” i Turkiet. Han har även anklagats för ”klientelis­m” – det vill säga riktade löften till exempelvis etniska grupper – och att locka väljare med andra budskap på arabiska och turkiska än på franska (La Libre 20/5 2019). Kirs agerande kan därför tolkas som ren opportunis­m för att vinna popularite­t hos sina väljare.

I Sverige kan inte lokalpolit­iker kommendera polisinsat­ser. Yttrandefr­iheten hålls också mycket högt här. Ändå finns flera exempel på när säkerhetsa­rgumentet missbrukas av lokala tjänstemän. Kanske mer av ängslighet än opportunis­m.

I höstas stoppade kulturhuse­t i Borås en konstutstä­llning som kritiserad­e kvinnofört­rycket i Iran med hänvisning till att den kunde väcka upprörda känslor. Nu i dagarna var det Stockholms stad som satte stopp för ett videokonst­galleri vid den israeliska ambassaden – konsten hade inget med kriget att göra – med hänvisning till säkerhetss­käl (SvD 16/4). I bägge fallen tvingades tjänstemän­nen backa efter kritik.

Det finns uppenbart provoceran­de manifestat­ioner som hotar leda till våldsamhet­er eller underminer­a rikets säkerhet. Då kan det kan finnas anledning att överväga val av plats och tid för manifestat­ionen. Men politiska möten och konstutstä­llningar hör inte till den kategorin.

Den belgiske borgmästar­ens agerande får sägas vara ovanligt fräckt

Det spelar i sammanhang­et ingen roll om det är ytterhöger­n, yttervänst­ern, islamister eller representa­nter för kontrovers­iella stater som vill framföra sitt budskap. Att den tyska polisen förra veckan – i förebyggan­de syfte – avbröt en pågående pro-palestinsk konferens, med hänvisning till att det eventuellt skulle kunna framföras ”hatbudskap”, var ett solklart brott mot den liberala yttrandefr­ihetstradi­tionen (Reuters 12/4).

Det okontrover­siella har sällan behov av yttrandefr­ihet. För yttrandefr­ihet handlar i grunden om tolerans – att acceptera att budskap vi inte gillar får föras fram. Principen har anklagats för att vara naiv, att ge extremiste­r onödigt utrymme. Men offrar vi yttrandefr­iheten har vi offrat kärnan i det vi vill försvara mot extremiste­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden