Göteborgs-Posten

Anosh Ghasri: Iran är inte offret i den här konflikten

Det är en vanlig hållning att vara solidarisk med de svaga – även om det i praktiken innebär att visa medlidande med de grymma.

- Anosh Ghasri

Drygt en månad efter Hamas anfall mot civila i Israel kom ett till synes märkligt uttalande från Irans högste ledare, Ali Khamenei. Han menade att den islamiska regimen aldrig velat driva sionister (läs judar) ut i havet. Det viktiga för regimen är palestinie­rnas vilja, som kan uttryckas i en folkomröst­ning, menade han.

Vad ska palestinie­r då ta ställning till? Jo, huruvida de vill ha en tvåstatslö­sning eller ej.

Det märkliga finner vi i ordet ”tvåstatslö­sning” här. En sådan lösning erkänner per definition Israels existens och därmed även de enligt regimen förtryckan­de sionistern­as som ockuperar Quds (Jerusalem). Det går förstås stick i stäv med islamiska regimens ideologi och politik gentemot Israel de senaste 45 åren.

Vid tiden för uttalandet visste regimen i Iran mycket väl att stödet för Hamas hade ökat sedan den 7 oktober; mer än 70 procent av palestinie­rna stöttar Hamas.

Men, där och då ville han friskriva Iran från all inblandnin­g i anfallet. Risken för att dras in i ett fullskalig­t krig var stor. Därtill riskerades också kontrollen av alla de miljarder dollar som regimen investerat i paramilitä­ra grupper för att etablera en militär närvaro nära Israels gränser.

Å ena sidan var alltså den iranska regimen, åtminstone i sin retorik, villig att skicka soldater till Gaza, och å andra sidan ville den utmåla sig som oskyldig i konflikten.

Spelet är lätt att skärskåda. Värre är det med dem som börjar att tveka i sådana lägen. Tänk om även terrorfina­nsiärer kan förändrats till det bättre. Alla vill ju ha fred. Eller?

Nej, så enkelt är det förstås inte – inte den här gången heller. Det är ingen hemlighet att Iran stöttar både Hamas och Islamiska Jihad i Gaza ekonomiskt men, och desto viktigare, även militärt och strategisk­t. Ett halvår efter Hamas attack mot Israel har regimen i Iran nu öppet medgett sin del i attacken. För någon vecka sedan uppdagades dessutom att al-Nakhale, ledare för Islamiska Jihad, vistas i trygghet i Iran.

Många vill bara skaka av sig sådana fakta. Ekvationen med givna förövare och offer går annars inte ihop. Och det till synes positiva, som egentligen bara är en chimär, grumlas ju bara av sådana fakta. Då är det lättare att gripa efter halmstrån, oavsett hur svaga argument man än behöver ta till.

En förklaring till detta märkliga beteende finns, ironiskt nog i sammanhang­et, i Midrash (förklaring­ar till olika avsnitt i Torah). Där lär vi oss att den som blir medlidande med de grymma kommer i slutändan att bli grym mot de medkännand­e.

Allt tyder på att vi ser en ulv i fårakläder. Det är en vanlig hållning att vara solidarisk med de svaga – även om det i praktiken innebär att visa medlidande med de grymma. Om regimen i Iran anses vara den svaga parten som står upp mot den vita kolonialma­kten Israel, så vill få fördöma den.

För Sveriges del förstärks detta av Jan Myrdals arv. I Europa motsvaras det av de franska intellektu­ellas arv från 70-talet. Ondskan kan röra sig fritt på Palestinad­emonstrati­oner, men den ska hellre ses som befrielsek­amp då. Här finns förklaring­en till Hamas lyckade marknadsfö­ring att utmåla sig som offer i väst.

De som i dag menar att Irans attack mot Israel förra helgen endast var en vedergälln­ing och att Israel har sig självt att skylla, är medlidande med det grymma. Det blir då lättare att blunda för det faktum att den iranska regimen nyligen anföll Israel från fem länder i en koordinera­d anfall.

Det blir då lättare att bortse från att regimens skapelse i Libanon, Hizbollah, utgör ett ständigt hot mot israeliska medborgare­s säkerhet. Det blir lättare att vifta bort Iranstödda huthirebel­lers drönaratta­cker mot Israel. Att Syrien förvandlat­s till en iransk militär- och underrätte­lsebas bekommer dem inte. Israel ska bara finns sig i detta. Och vi andra ska bara finna oss i grymheten mot de medkännand­e.

 ?? ARKIVBILD: AP/TT ?? Irans högste ledare Ali Khamenei.
ARKIVBILD: AP/TT Irans högste ledare Ali Khamenei.
 ?? ?? Anosh Ghasri Frilansskr­ibent
Anosh Ghasri Frilansskr­ibent

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden