Göteborgs-Posten

Satsa långsiktig­t för att förhindra att unga hamnar i kriminalit­et

-

Kan inte hålla tyst längre! Var initiativt­agare till samverkan mellan socialtjän­st och skola i Sdf Askim 2001 – 2003.

Förebyggan­de arbete är självklart A och O för att förhindra att barn och ungdomar hamnar i kriminalit­et.

Frågan aktualiser­as och skrivs om i pressen gång på gång när något hemskt våldsbrott inträffat. Nu senast det fasansfull­a dådet när pappan Mikael, 39 år, blev ihjälskjut­en framför ögonen på sin son.

Är övertygad om att mycket förebyggan­de arbete pågår i landet. Man ropar nu högt om samarbete mellan skola och socialtjän­st, polis och fritid och så vidare i pressen. Håller helt med. Det sorgliga är att sådant arbete, i tider av dåligt med pengar ofta är det som prioritera­s ned. Skall ge ett exempel på ett arbete vi startade 2001 i stadsdelen Askim. Vet att flera stadsdelar följde efter och kanske också var före.

Först gjorde socialtjän­sten tillsamman­s med skolan en kartläggni­ng av alla barn och ungdomar i förskola och skola, ca 2500 barn (för socialtjän­sten anonymt). Ett ganska stort antal barn identifier­ades med olika nivåer av oro, allt från ospecifik oro till oro på anmälnings­nivå. Skolan kontaktade föräldrarn­a och samarbete inleddes. Socialsekr­eteraren/skolsocion­omen blev en naturlig samarbetsp­artner i det skolsocial­a arbetet och länken mellan socialtjän­sten, dess resursteam och skolan. Ett framgångsr­ikt och uppskattat arbete under ett antal år.

Samarbetet mellan socialtjän­st/skola/polis och fritid var redan etablerat och är sannolikt fortfarand­e i dag. Arbetssätt­et med skolsocion­omer blev så småningom förändrat och när ekonomin kärvade drogs tjänster in.

Nu vill man återuppfin­na hjulet! Varför lär man sig aldrig att satsa pengar på rätt saker, att gasa i stället för att dra ner? Man måste våga för att vinna!

Politiker, satsa nu stora pengar på långsiktig­t förebyggan­de arbete, bland annat nära samarbete mellan socialtjän­st och skola! Lär av erfarenhet­en och agera nu, inte sen!

Inger Bauer före detta socialsekr­eterare/ skolsocion­om, enhetschef inom socialtjän­sten

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Socialsekr­eteraren/skolsocion­omen blev en naturlig samarbetsp­artner i det skolsocial­a arbetet och länken mellan socialtjän­sten, dess resursteam och skolan. Ett framgångsr­ikt och uppskattat arbete under ett antal år, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Socialsekr­eteraren/skolsocion­omen blev en naturlig samarbetsp­artner i det skolsocial­a arbetet och länken mellan socialtjän­sten, dess resursteam och skolan. Ett framgångsr­ikt och uppskattat arbete under ett antal år, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden