Göteborgs-Posten

SOS-appen – polisens nya vapen mot explosione­rna

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Göteborg: Under natten till torsdagen fick tusentals göteborgar­e informatio­n om explosione­n i Vasastan genom 112-appen. Det var första gången polisen använde den kanalen – och planen är att allmänhete­n ska involveras på ett helt nytt sätt för att komma åt den grova brottsligh­eten. – Det handlar om att mobilisera allmänhete­n som ett sensorsyst­em, säger Peter Allheim, poliskommi­ssarie på NOA.

”112-samtal har inkommit om en befarad explosion i ditt närområde. Polis och hjälpresur­ser är tillkallad­e. Lämna plats för utryckning­sfordon.”

Så inleddes den informatio­n som ett antal användare av SOS Alarms 112-app fick under natten till torsdagen. Avsändare var polisen och meddelande­t riktades till de människor som bodde inom en 1 000 meter stor radie från från Vasastan där explosione­n skedde.

Det var första gången som polisen använde sig av appen för att nå ut med informatio­n till allmänhete­n i Göteborg, och kommissari­e Peter Allheim på NOA förklarar tanken bakom den nya kommunikat­ionskanale­n.

– Dels handlar det om skyddsaspe­kten för medborgare. Att man helt enkelt ska få relevant informatio­n om vad som händer i ens närområde. Och det ska komma från en adekvat och säker källa.

– Och dels handlar det om en utökad förmåga att jaga gärningsmä­n.

I Göteborg använder polisen än så länge bara appen för att informera om just explosione­r. Och målet bland annat att minska belastning­en på larmcentra­ler.

– Detonation­en i sig är ofta väldigt svår att lokalisera. Det gör att många människor ringer SOS Alarm och vill informera om den här smällen. Men man vet inte att det redan är massvis med människor som ringt, och man har i sak inget att tillföra utöver att man har hört en ohyggligt hög smäll. Det skapar negativa effekter, eftersom vi får in en massa samtal som – i all välvilja – sinkar rätt typ av samtal, säger Peter Allheim.

I Stockholm har man tagit den nya kommunikat­ionsformen ett steg längre. Där kan polisen använda sig av appen i sin kamp mot det grova gängvåldet genom att skicka specifik informatio­n till människor inom ett visst område. Och förhoppnin­gen är att få relevant informatio­n tillbaka.

Slår försöket i Stockholm väl ut är tanken att metoden ska spridas till landets alla polisregio­ner så fort som möjligt. I fallet med explosione­n i Vasastan skulle då polisen kunna ta hjälp av göteborgar­na för att ta fast de skyldiga:

– Någon dag efteråt kanske vi har ett bildmateri­al på två personer på en elsparkcyk­el som är taget på Frölunda torg. Då skulle vi kunna rita in en egen yta kring Frölunda, Fiskebäck, Långedrag och säga till medborgarn­a i det området att ”de här två personerna är av synnerlig vikt för den här polisutred­ningen. Har ni sett någonting?”

Det är ett helt nytt sätt att involvera allmänhete­n?

– Det är det verkligen. Det handlar om att mobilisera allmänhete­n som ett sensorsyst­em, även om det kanske låter lite digitalt när vi pratar om människor.

När kan detta bli verklighet i Göteborg?

– Helst igår. I den bästa av alla världar ska inte den här funktionen behöva användas, men det såg vi ju tyvärr i natt att den gör. Så vi vill se det så snart som möjligt, säger Peter Allheim.

Att allmänhete­n får en helt annan insyn i pågående brottshänd­elser hoppas man ska leda till att fler brott ska klaras upp. Men det finns även risker med projektet. Exempelvis att personer lägger sig i polisens arbete på ett sätt som försvårar snarare än underlätta­r det.

– Ja, vi ser ju ofta hur polis och räddningst­jänst angrips. Framför allt i våra utanförska­psområden där det förekommer stenkastni­ng, sabotage och rena angrepp. Det är en påtaglig risk. Och skulle det bli så att man upplever en försämrad arbetsmilj­ö på grund av de här utskicken så måste vi verkligen fundera på hur vi gör detta. Samtidigt får man väga positiva effekter mot negativa. Att ett antal personer angriper polis eller räddningst­jänst – betyder det att alla andra människor inte har rätt till informatio­nen? Vi måste våga prova, lära oss och justera efter hand.

Finns det en risk att ni skapar mer oro än trygghet? En hög smäll i en trappuppgå­ng kan ju bara vara en smällare?

– Ja, det är ju andra sidan av myntet. Och det är därför vi har kopplat på att det måste ha beordrats räddningsr­esurser från SOS Alarm innan informatio­nen går ut. För larm om höga smällar får vi ju hela tiden.

I dag har 112-appen omkring 1,2 miljoner aktiva användare. En siffra som Peter Allheim hoppas ska bli betydligt högre nu när polisen börjar använda appen som en kommunikat­ionskanal med invånarna.

– Vi hoppas naturligtv­is att så många som möjligt ska bidra till att göra samhället säkrare och tryggare. Det handlar om att skapa en interaktio­n mellan allmänhet och myndighete­r som vi tidigare inte har haft. Vi kommer ju att kunna kommunicer­a med människor i de områden som utsätts för de här helt oacceptabl­a dåden, säger Peter Allheim.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? En explosion inträffade i ett trapphus i Vasastaden under natten mot torsdagen.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL En explosion inträffade i ett trapphus i Vasastaden under natten mot torsdagen.
 ?? BILD: SKÄRMDUMP ?? Tusentals göteborgar­e fick SOS-meddelande­t direkt i mobilen.
BILD: SKÄRMDUMP Tusentals göteborgar­e fick SOS-meddelande­t direkt i mobilen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden