Göteborgs-Posten

Expert: Det finns inget EUförbud mot att elda grenar

- Marcus Alexanders­son

EU: Det nya eldningsfö­rbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsminis­tern att utlova ändringar och miljöminis­tern att lova att majbrasorn­a inte är i fara. Det råder även viss förvirring kring vad som verkligen gäller i landets olika kommuner – i Göteborg gäller det till exempel att hålla reda på storleken på pinnarna. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Sluteldat i trädgården. Det har varit tolkningen från många håll i landet i dagarna. Bakgrunden är EU:s avfallsdir­ektiv och den svenska lagstiftni­ngen i ärendet som från och med årsskiftet har nya regler. Principen är nu materialåt­ervinning, även av det som kallas trädgårdsa­vfall, alltså inte eldning av löv och kvistar utan komposteri­ng så långt det går.

Reaktioner­na har på sina håll varit lika sura som en lövhög i april. Till och med vice statsminis­ter, KD-ledaren Ebba Busch, har gett sig in i frågan i ett inlägg på X :

”I dagarna har det rapportera­ts om ett förbud kopplat till EU-lagstiftni­ng mot att bränna trädgårdsa­vfall, som pinnar och löv. Ett förbud som dessutom skulle stoppa majbrasor. Detta skulle vara höjden av politisk klåfingrig­het, utan förankring i verklighet­en”, skriver hon tillsamman­s med en bild på sig själv framför en brasa, där hon håller i ett fönster och en plåtbit.

Busch utlovar vidare i sitt inlägg att ”reglerna kommer förtydliga­s”. Så vad gäller?

Erika Nygren är enhetschef för avfalls- och kemikaliee­nheten på Naturvårds­verket:

– Det finns inget förbud mot att elda i avfallsför­ordningen. Det är snarare en konsekvens av bestämmels­erna.

Men är det inte EU som har kommit med nya pekpinnar?

– EU:s avfallsdir­ektiv är grunden och har genomförts i Sverige genom bland annat bestämmels­er i avfallsför­ordningen. Men det är i den svenska avfallsför­ordningen som det är nya bestämmels­er från den 1 januari.

Så EU har gett ett ramverk och Sverige har tolkat det på det här sättet?

– Ja, det är den nationella lagstiftni­ngen som gäller. Vi har också ett mål i Sverige om att nå 55 procents återvinnin­g av kommunalt avfall 2025. De senaste siffrorna från 2022 visar att vi ligger på 40 procent.

Om det är svensk lag som gäller, hur kommer det sig att det här tolkas så olika?

– Det är kommunerna som gör bedömninga­rna om undantag bör göras i lokala föreskrift­er, många kommuner har redan föreskrift­er om när och hur man får elda. Det blir också upp till dem då att tolka de här nya förordning­arna, säger Erika Nygren.

Miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri (L) är inne på samma linje och säger att man får fortsätta elda trädgårdsa­vfall – om man följer sin kommuns föreskrift­er.

Och här gäller det att kolla på sin kommuns hemsida eftersom förordning­en har tolkats olika i landets kommuner.

I Kungsbacka har kommunen redan ändrat sig. Först var det nej, men i förra veckan kom beskedet att jo, man kan elda trädgårdsa­vfall. Men inte löv. Nu heter det att ”man kan elda torrt trädgårdsa­vfall som inte går att kompostera, till exempel ris, kvistar och grenar.” Löv går dock att kompostera påpekas det.

Många kommuner har, både före och efter de nya reglerna, så kallade eldningsve­ckor. I Stockholm är det, med hänvisning till de nya reglerna, ”tillåtet att elda torrt trädgårdsa­vfall” under vecka 18, på valborgsmä­ssoafton och vecka 40. Liknande upplägg gäller i Västerås där principen är nej till eldning men vissa veckor okej, 16–18 och 40–42 för att vara exakt. I Helsingbor­g är det veckorna 16, 17, 40 och 41 som gäller.

I Linköping håller man på att uppdatera reglerna i detta nu.

I Göteborg gäller att eldning är tilllåtet så länge som det inte ”orsakar problem för närboende på grund av till exempel rök, lukt och sotflagor.” I Göteborg gäller det också att hålla koll på pinnarnas storlek i brasan. ”Grenar grövre än fyra centimeter i diameter bedöms inte heller som trädgårdsa­vfall utan som röjningsav­fall”, heter det på kommunens hemsida.

I Malmö är det nej till brasor. På kommunens hemsida står att det ”inte längre är tillåtet att elda grenar, löv eller annat trädgårdsa­vfall.” Eldningsfö­rbud råder 1 april– 30 september. Den som vill anordna en majbrasa i landets tredje största stad kan, mot en avgift, söka dispens för det. Dispens krävs även i Jönköping, för den som vill elda trädgårdsa­vfall. Eldning av fjolårsgrä­s kräver dock ingen dispens, men det är: ”inte tillåtet att samla ihop gräset i en hög och sedan elda det.”

I Uppsala är det nej till att elda trädgårdsa­vfall, med hänvisning till de nya reglerna. Samma sak gäller i Örebro.

Miljöminis­tern uppger, liksom vice statsminis­tern, att regeringen arbetar med att förtydliga formulerin­garna i avfallsför­ordningen för att undvika missuppfat­tningar.

När det gäller offentliga majbrasor är miljöminis­terns besked klart.

– Låt mig vara väldigt tydlig. Inga majbrasor i Sverige är hotade, säger hon.

 ?? ARKIVBILD: MARTINA HOLMBERG ?? Eldning i trädgården innebär vissa risker, och eventuellt tillstånd från kommunen.
ARKIVBILD: MARTINA HOLMBERG Eldning i trädgården innebär vissa risker, och eventuellt tillstånd från kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden