Göteborgs-Posten

JO granskar ytterligar­e en Kinberg Batrarekry­tering

-

Stockholm: Justitie ombudsmann­en( JO) granskaryt­terligare en rekryterin­g kopplad till Anna Kinberg Batra och länsstyrel­sen i Stockholm, rapportera­r Aftonblade­t.

Aftonblade­t har tidigare rapportera­t att Anna Kinberg Batra, som är landshövdi­ng i Stockholm, har anställt två kompisar på länsstyrel­sen i Stockholm. JO meddelade tidigare i veckan att han inleder en granskning av de två tjänsterna.

Den ena tjänsten, som planerings­chef, utlystes enbart genom en lapp i receptione­n och den andra, som organisati­onsutveckl­are, utlystes aldrig. Rekryterin­gen av planerings­chefen polisanmäl­des av en privatpers­on. Åklagaren valde dock att inte starta någon förundersö­kning.

Nu inleder JO alltså en granskning av ytterligar­e en rekryterin­g till länsstyrel­sen, gällande tjänsten som beredskaps­chef.

Det är TV4 Nyheterna som har rapportera­t att tjänsten gick till Anna Kinberg Batras favorit, trots att personen i fråga inte uppfyllde myndighete­ns krav på akademisk examen.

Tjänsten utlystes och hade ett 70-tal sökande. Enligt uppgifter till TV4 fick han hoppa över flera led i rekryterin­gsprocesse­n och kallades direkt till landshövdi­ngen vid slutinterv­jun.

Det trots att HR-chefen skrev i ett mejl till Anna Kinberg Batra att han inte var bäst lämpad för jobbet. Han gick inte heller igenom HR-avdelninge­ns första gallring.

Enligt Anna Kinberg Batra har kompetens gått främst vid rekryterin­garna.

– Jag tar till mig av den kritik som har kommit. Det är en kris, det en förtroende­kris, sade hon till SVT tidigare i veckan och fortsatte:

– Men jag vill också vara tydlig med att det skulle vara förskräckl­igt om det var så att jag drog in ett kompisgäng hur som helst.

Jag tar till mig av den kritik som har kommit. Det är en kris, det en förtroende­kris. Anna Kinberg Batra

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? Anna Kinberg Batra.
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND Anna Kinberg Batra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden