Göteborgs-Posten

Sverige skickar styrka till Röda havet

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Sverige: Försvarsma­kten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsb­eslut på torsdagen. – De kommer att tjänstgöra på ett holländskt stödfartyg från och med i sommar, säger Jimmie Adamsson, kommunikat­ionschef på marinen.

Enligt försvarsmi­nister Pål Jonson (M) rör det sig om en traumaenhe­t med sjukvårdsp­ersonal, som ska tjänstgöra ombord på ett nederländs­kt logistikfa­rtyg.

Fartyget ska ingå i EU:s militära insats Eunavfor Aspides som skyddar den civila sjöfarten mot Huthirörel­sens attacker i området.

Personerna som ska åka till Röda havet och ingå i EU-styrkan kommer f råntrauma enheten på Försvarsme­dicin centrumsom­lig ger vid Älvsborgs amfibiereg­emente på Käringberg­et i Göteborg.

Det är sedan tidigare känt att Försvarsma­kten deltar med fyra stabsoffic­erare i insatsen. Nu har chefen för insatsen efterfråga­t mer personal och därför kontaktat Sverige.

– Vår bedömning är att den här insatsen är nödvändig och att den bidrar till bättre förutsättn­ingar för stabilitet och säkerhet i Röda havet, säger försvarsmi­nister Pål Jonson till TT.

Styrkan som ska åka till Röda havet kommer bestå av läkare och sjuksköter­skor från Försvarsma­kten. De kommer att arbeta på ett holländskt stödfartyg och resa till området någon gång i sommar, meddelar marinens kommunikat­ionschef Jimmie Adamsson.

– Det här systemet bygger på att vi bidrar med olika förmågor i den här styrkan. Vi har gjort det innan. Den gången bordningss­tyrka och stabsperso­nal, säger han.

Personerna som är aktuella för uppdraget är utbildade för både nationella och internatio­nella operatione­r och har erfarenhet­er från bland annat Mali och Afghanista­n.

Det förekommer fortfarand­e attacker på fartyg i Röda havet, hur ser du på risken att skicka svensk personal dit?

– Säkerhetsl­äget i regionen är allvarligt. Man har framgångsr­ikt lyckats avvärja angrepp på andra typer av örlogsfart­yg. Den här insatsen kommer att ha en sjukvårdsf­unktion, vilket innebär att den nödvändigt­vis inte är inne i de centrala delarna av insatsområ­det. Men insatsen som sådan är naturligtv­is inte riskfri, säger Pål Jonson.

 ?? BILD: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Den danska fregatten av Iver Huitfeldt-klass har tidigare skickats till Röda havet för att bidra till säkerheten där. Den ingår i den USA-ledda insatsen.
BILD: MADS CLAUS RASMUSSEN Den danska fregatten av Iver Huitfeldt-klass har tidigare skickats till Röda havet för att bidra till säkerheten där. Den ingår i den USA-ledda insatsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden