Göteborgs-Posten

Tidigare Hells Angels-topp försvunnen – utreds som mord

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Mannen har varit en del av Hells Angels under större delen av sitt vuxna liv. Hans väst bär orden ”Filthy few” – vilket enligt polisen innebär att man dödat i klubbens namn. I mitten av mars anmäldes han försvunnen. Samtidigt finns uppgifter om att han ska ha hamnat i onåd hos mc-gänget. Nu har en mordutredn­ing inletts. – Vi vet när han försvann, men vi vet inte hur, säger Peter Kron, gruppchef vid enheten för grova brott i polisområd­e Storgötebo­rg.

Mannen i 50-årsåldern har länge varit en högt uppsatt medlem i den kriminella mc-klubben Hells Angels. I en förundersö­kning finns uppgifter om att han för några år sedan ska ha haft ett märke på sin klubbväst som signalerad­e att han varit ”Sergeant at arms” i en HA-avdelning i Mellansver­ige. Det är en av klubbens tyngsta positioner som innebär att man bland annat ansvarar för säkerhetsf­rågor och vapen samt ser till att interna regler följs.

Mannen har ett belastning­sregister som omfattar exempelvis grov misshandel, olaga hot, grovt vapenbrott och narkotikab­rott.

I höstas släpptes han från fängelset där han avtjänat ett straff för att, tillsamman­s med ytterligar­e två personer, ha trängt sig in hemma hos en kvinna samt hållit henne fången och hotat henne. Innan detta satt han på anstalt för att ha misshandla­t sin fru.

Han har tidigare också anklagats för att ha utfört det uppmärksam­made mordet på High Chaparral Camping i Småland sommaren 2011. Tingsrätte­n dömde honom till tolv års fängelse – men han friades sedan av hovrätten. Den ansåg det inte ställt utom allt rimligt tvivel att mannen var den skyldige.

På framsidan av hans väst finns märket ”Filthy few” – vilket enligt polisen endast får bäras av personer som dödat i klubbens namn.

I mitten av mars anmäldes han försvunnen av anhöriga, vilket researchfö­retaget Acta Publica var först att rapportera.

– Det pågår en utredning som är kopplad till honom och hans försvinnan­de, bekräftar Jens Ahlstrand, chef för underrätte­lseenheten i region väst för GP.

Peter Kron, gruppchef vid enheten för grova brott i polisområd­e Storgötebo­rg, är ansvarig för utredninge­n:

– Vi vet när han försvann, men vi vet inte hur. Därför har vi av rena utrednings­tekniska skäl startat en mordutredn­ing för att se om han har blivit mördad. Han har levt i en

Han har levt i en ganska så kraftigt kriminell miljö i större delen av sitt vuxna liv, vilket gör att det ligger nära till hands att han har råkat ut för något. Peter Kron

Gruppchef vid enheten för grova brott

ganska så kraftigt kriminell miljö i större delen av sitt vuxna liv, vilket gör att det ligger nära till hands att han har råkat ut för något. I nuläget är ingen frihetsber­övad. – Vi håller på att se om vi hittar något som kan leda oss dit, säger Peter Kron.

Enligt Acta Publicas rapport ska mannen ha lämnat Hells Angels i så kallad ”status out”, tidigare känt som ”bad standing”, vilket innebär att man hamnat i onåd hos mc-gänget.

– Det är uppgifter som vi känner till och har tagit del av, säger Jens Ahlstrand.

Att lämna i ”status out” innebär enligt polisen att man kastats ut ur klubben. Exempelvis för att ha ljugit, samarbetat med polisen eller att man är i konflikt andra medlemmar. Den utsparkade tvingas då betala en straffavgi­ft, göra sig av med sin motorcykel, väst och ta bort klubbtatue­ringar.

Polisens Nationella operativa avdelning skriver i en rapport att en medlem som tvingats lämna kan ha anledning att frukta för sitt liv, beroende på hur allvarligt klubben ser på det som skett.

Det finns exempel, både utomlands och i Sverige, där tidigare HA-medlemmar mördats av någon i den egna klubben.

 ?? BILD: BERIT ROALD ?? En tidigare Hells Angels-medlem, som haft en hög position inom mc-gänget, är försvunnen. Polisen har startat en mordutredn­ing.
BILD: BERIT ROALD En tidigare Hells Angels-medlem, som haft en hög position inom mc-gänget, är försvunnen. Polisen har startat en mordutredn­ing.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden