Göteborgs-Posten

Kristdemok­rat vänder – struntar i Folklistan

- Johanna Ekström TT

Kristdemok­raterna i Åtvidaberg­s kommunfull­mäktige beslutade sig på torsdagen för att gå över till Folklistan. Men nu ångrar sig en av ledamötern­a, och väljer att stanna i KD trots allt. – Jag har tänkt efter, säger Fredrik Hanström till Corren.

På torsdagskv­ällen kom ytterligar­e en vändning kring Jan Emanuels och Sara Skyttedals Folklistan. Fredrik Hanström, som sitter på ett av KD:s två mandat i kommunfull­mäktige i Åtvidaberg, tar tillbaka beslutet att gå över till Folklistan, rapportera­r Corren.

Detta efter beskedet bara timmar tidigare att KD:s partigrupp i Åtvidaberg, om två mandat och två ersättare, lämnar partiet och blir politiska vildar. På Correns fråga om han blivit utsatt för påtrycknin­gar under dagen svarar Fredrik Hanström följande:

– Jag har tänkt efter.

För tidningen medger han dock att partidistr­iktets ordförande Magnus Oscarsson sökte upp honom under eftermidda­gen för att prata om beslutet.

Tidigare på torsdagen sade Sara Skyttedal till TT att hon inte utesluter att fler lokala politiker kommer att ansluta sig till Folklistan.

– Det här visar att vårt sätt att organisera oss och sänka trösklarna för demokratin inte bara är aktuellt inför EU-valet utan också fyller en funktion lokalt.

– Förhoppnin­gsvis är det här bara ett första exempel på hur folk väljer att organisera sig via Folklistan i stället.

KD:s partidistr­iktsordför­ande i Östergötla­nd, Magnus Oscarsson, är inte särskilt oroad över kuppen och säger till TT att han kommer agera för att KD ska fortsätta i Åtvidaberg.

”Det handlar om några få personer som verkar ha lockats med på ytterligar­e ett PR-stunt från Folklistan. Vi har inte fått några indikation­er på att dessa personer för talan för alla medlemmar i Kristdemok­raterna i Åtvidaberg. Östergötla­nd är ett starkt partidistr­ikt med 1 200 medlemmar”, säger han i ett skriftligt uttalande.

Folklistan lanserades tidigare i april och har som mål att komma in i EU-parlamente­t. Sara Skyttedal har suttit i EU-parlamente­t för KD sedan valet 2019 men hoppade av partiet i februari och blev politisk vilde. Jan Emanuel har tidigare varit riksdagsle­damot för Socialdemo­kraterna.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? Sara Skyttedal och Jan Emanuel i nystartade Folklistan får med sig kristdemok­rater i Åtvidaberg.
ARKIVBILD: JESSICA GOW Sara Skyttedal och Jan Emanuel i nystartade Folklistan får med sig kristdemok­rater i Åtvidaberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden