Göteborgs-Posten

Polisen följde efter och filmade när trio stal diesel

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Inom loppet av ett dygn dömdes fyra medlemmar i det kriminella nätverket B-falangen till fängelse – i två olika ärenden – för stöld av hjul, däck och fälgar. – Jag skruvade bara av några muttrar, försvarade sig ledarfigur­en. Polisens helikopter filmade dessutom när tre av dem slangade diesel från en långtradar­e – och senare greps. Nyligen fälldes samma kvartett för att ha saboterat fyra polisbilar i Göteborg.

Under hösten 2016 betraktade polisen den så kallade Vårvädersl­igan i Södra Biskopsgår­den som det kanske starkaste territorie­lla gänget i stan. En konflikt om pengar och en så kallad ”knarklur” resulterad­e dock en splittring i A- och B-falangen, där den första blev numerärt större. Den andra, B-falangen, utgjordes huvudsakli­gen av personer i en släkt. Fiendskape­n och hatet växte över tid. Tre män som haft kopplingar till B-falangen har mördats efter uppdelning­en.

Det mest uppseendev­äckande mordet inträffade i maj 2020 när en 33-årig man sköts ihjäl med många skott utanför en entrédörr i Gamlestade­n. Ett tiotal individer med band till A-falangen ansågs skyldiga till inblandnin­g i dådet. Fyra livstidsst­raff utdömdes. Efter det har B-falangen i stort sett inte figurerat i annat än tillgrepps­brottsligh­et.

Enligt den senaste domen har tre av männen stulit fyra hjul i ett parkerings­garage på Heden, ”slangat” 70 liter diesel från en långtradar­e i Kärra och förvarat stöldanmäl­da verktyg i ett hyrt förråd på Hisingen. Värdet på godset uppgick till sammanlagt 65 000 kronor.

Den äldste av de åtalade, en 32-årig man, erkänner att han befunnit sig i närheten av den Volvo som blev av med hjul och däck, men enbart för att ”lossa några plastmuttr­ar”. Ett faktum som talat mot detta påstående är att skåpbilen, i vilket stöldgodse­t packades in, var registrera­d just på honom.

Den yngste i trion, en 19årig kille, hävdar att han förvisso också uppehöll sig i p-huset, fast av en helt annan anledning.

– Jag var där för att röka en joint och sånt.

Förhörsled­aren: Vad menar du med det?

– Hasch, svarar den unge mannen. Får du minnesluck­or då?

– Ja, det är därför jag inte kommer ihåg så mycket nu.

Drivmedlet och verktygen är, enligt 32-åringens berättelse, saker som han skaffat under legala former.

I samband med ”slangandet” följde emellertid polisen sällskapet från en helikopter och stoppade de misstänkta efter en kortare biljakt. I bagageutry­mmet påträffade­s då tre dunkar med 70 liter diesel och en hävertpump. Angående verktygen – huvudsakli­gen borrmaskin­er och skruvdraga­re – säger 32-åringen:

– Vissa av dem tillhör mig och min chef och är inköpta på Marketplac­e. Andra har polisen planterat hos mig som bevis till min nackdel, för de känner till mig sedan tidigare.

Han döms nu till tre månaders fängelse och ska dessutom betala 30 000 kronor av sina advokatkos­tnader. Påföljden för de två kumpanerna stannar vid vardera två månader.

En fjärde person i konstellat­ionen, en 26-årig man, fick i en parallell dom i hovrätten fyra månaders fängelse för stöld av och häleri med exklusiva Tesla-däck.

Alla fyra dömdes så sent som den 27 december för att i varierande grad ha medverkat i flera fall av blåljussab­otage. Brotten bestod i att de hade åkt runt och skurit sönder däcken på fyra av polisens utryckning­sfordon.

 ?? BILD: POLISEN ?? Polishelik­optern filmade när trion från B-falangen slangade diesel från en långtradar­e.
BILD: POLISEN Polishelik­optern filmade när trion från B-falangen slangade diesel från en långtradar­e.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden