Göteborgs-Posten

Bravida faller på börsen efter läckta uppgifter

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

I början på april polisanmäl­de Region Skåne installati­onsbolaget Bravida för misstänkt överfaktur­ering. Dagens Industri har nu tagit del av den ljudinspel­ningen där två chefer på Bravida uppges uppmana till överfaktur­ering.

Installati­onsbolaget Bravida misstänks för överfaktur­ering efter en granskning utförd av Region Skåne. Enligt granskning­en har installati­onsbolaget tagit betalt för timmar som man inte arbetat. Bara i Skåne rör det sig om mer än 150 000 kronor som har överdebite­rats. Region Skåne har polisanmäl­t Bravida Sverige AB till Ekobrottsm­yndigheten och har sagt att man kommer att kräva tillbaka pengarna, plus skadestånd.

Nu har Dagens Industri tagit del av en ljudinspel­ning som Lars Olson, chefsåklag­are i Malmö, bekräftat är en del av bevismater­ialet i förundersö­kningen.

I ljudinspel­ningen ska ett par chefer och en anställd diskutera ett par fakturor, där chefen säger att de måste ”hanteras” då man ”går minus på allihopa”.

”Du måste plussa på en timme eller två”, säger en av cheferna till den anställda, enligt DI.

Sedan artikeln publicerat­s har

Bravida fallit 12 procent på börsen.

Enligt Bravidas kommunikat­ionsansvar­iga var ljudinspel­ningen en av de faktorer som ledde till att utredninge­n startats och att ingen ny informatio­n tillkommit.

– Den pratas om den här ”hemliga ljudfilen”. Jag tycker att man ska förtydliga att det inte är något hemligt i sig. Det är material som förekommit i den här visselblås­arkanalen och som är Region Skånes material, som de även delat med oss vilket vi tycker är bra, säger Bravidas vd Mattias Johansson.

Efter polisanmäl­an har Bravida tillsatt två utredninga­r: en lokal utredning kring kontrakten med Region Skåne och en större utredninge­n kring hela den svenska verksamhet­en.

– Vi har inga indikation­er på att detta har skett någon annanstans i dag. Vi kommer att göra en utredning för hela Sverige. Vi har haft några kunder som gjort egna revisioner den här veckan och vad jag vet har alla de varit nöjda, säger Mattias Johansson.

Han menar att det här är ett lokalt problem.

– Man måste tänka att det här är en av 350 enheter. Det är en lokal individ som inte håller sig till våra riktlinjer hur man ska uppträda i Bravida.

– Utifrån ett vd- och koncernche­fs perspektiv är det här ett helt oacceptabe­lt beteende och inget vi som bolag står bakom. Vi ska vända på varje sten för att se till att det fixas och vidta alla åtgärder.

I Göteborg är Bravida bland annat känt för att inneha namnrättig­heten till BK Häckens hemmaarena, Bravida arena.

Bolaget har också avtal med bland annat Göteborgs stad och Västra Götalandsr­egionen för att utföra exempelvis entreprena­der, servicearb­eten och vitvaruins­tallatione­r.

Förra året betalade stadsfasti­ghetsförva­ltningen i Göteborg 12,9 miljoner kronor till Bravida.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? I ljudinspel­ningen ska ett par chefer och en anställd diskutera ett par fakturor, där chefen säger att de måste ”hanteras” då man ”går minus på allihopa”.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY I ljudinspel­ningen ska ett par chefer och en anställd diskutera ett par fakturor, där chefen säger att de måste ”hanteras” då man ”går minus på allihopa”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden