Göteborgs-Posten

Finsk klassiker öppnar butik i city

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Finska Moomin Arabia öppnar sin första butik i Göteborg i slutet på april, mitt i innerstade­n.

Muminfamil­jen flyttar till Göteborg i form av Moomin Arabias porslin, accessoare­r, kläder och böcker, när företaget öppnar sin första butik i Göteborg den 25 april.

Butiken kommer att vara cirka 60 kvadratmet­er stor, och blir granne med Åhléns och Hemtex på Vallgatan.

– Som fastighets­ägare har vi en viktig uppgift att jobba för att stärka upplevelse­n för de som rör sig i staden. Det gör vi bland annat genom att skapa rätt mix i utbudet längs ett stråk eller i ett område. Moomin Arabia är ett starkt varumärke som kompletter­ar utbudet jättebra och på så sätt bidrar till en attraktiv innerstad, säger Kristina Pettersson Post, chef för Vasakronan i Göteborg, i en kommentar.

Moomin Arabia växte ur finlandssv­enska författare­n och konstnären Tove Janssons världsberö­mda böcker om Mumintroll­en, som hon skrev och illustrera­de från 1945 till 1977. Hon inspirerad­es av vänner och familjemed­lemmars liv när hon skrev om Mumintroll­en.

Designern och bildkonstn­ären Tove Slotte har sedan förflyttat Muminfigur­erna och handmålat trollen på mängder av föremål fram till tidigt 1990-tal. Från 2022 har Moomin Arabias eget designteam tagit över ansvaret, skriver företaget på sin hemsida.

Märket ingår i den stora finska, börsnotera­de inrednings­kedjan Fiskars, som även äger varumärken som Iittala, Royal Copenhagen, Wedgwood, Rörstrand och Georg Jensen. Hela koncernen hade i fjol en försäljnin­g på kring 1,1 miljard euro.

 ?? BILD: PRESSBILD MOOMIN ARABIA ?? Muminfamil­jen flyttar till Göteborg i form av en ny butik.
BILD: PRESSBILD MOOMIN ARABIA Muminfamil­jen flyttar till Göteborg i form av en ny butik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden