Göteborgs-Posten

Zelenskyj till EU: Vi förtjänar samma skydd

- Wiktor Nummelin

Ett allt mer frustrerat Ukraina manar EU att göra mer när dubbla krig och kriser dominerar ännu ett toppmöte i Bryssel. – Nu är det dags att visa ledarskap, säger Ukrainas president till EU-ledarna.

Egentligen skulle EU-ländernas aprilmöte helt fokuseras på framtida konkurrens­kraft och ekonomi. Men det hamnar återigen i andra hand – särskilt med tanke på Irans attack mot Israel i helgen.

EU:s utrikesche­f Josep Borrell har redan utlovat nya sanktioner mot Iran. Samtidigt är nervositet­en stor över vad en eventuell – men sannolik – israelisk svarsattac­k kommer att medföra.

– Vi fördömer den här attacken från Iran mot Israel. Vi har bestämt oss för att införa sanktioner mot Iran och vi vill göra allt för att skydda civila, sammanfatt­ar EU:s rådsordför­ande Charles Michel i ett kort pressuttal­ande efter onsdagskvä­llens första toppmötesd­el.

– Det är oerhört viktigt att engagera oss mycket i regionen för att undvika en upptrappni­ng, säger Michel.

Parallellt ser läget allt mer ansträngt ut för Ukraina i kriget mot Ryssland. Trots alla bedyranden om hjälp och stöd från EU-länderna handlar de flesta rapportern­a från fronten mest om nya ryska framstötar och ständig ukrainsk brist på ammunition.

Tyskland och dess förbundska­nsler Olaf Scholz får visserlige­n beröm för att härom dagen ha gett order om att skicka ännu ett Patriot-luftvärnss­ystem till Ukraina.

– Jag tackar dig, Olaf. Men vi har större behov, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till EU-ledarna på onsdagskvä­llen, uppkopplad digitalt från Kiev.

Presidente­n jämför med Israel och den hjälp som landet fått av främst USA och Storbritan­nien för att avvärja den iranska attacken.

– Vår ukrainska himmel och himlen över våra grannar förtjänar samma skydd, säger Zelenskyj.

Några nya löften och utfästelse­r kommer inte från EU-toppmötet. I stället får Zelenskyj hoppas att hans allvarsord kan bära frukt till det digitala möte med Natoländer­nas försvarsmi­nistrar som han själv kommer att delta i på fredagen.

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen trycker samtidigt på för att få EU-länderna att rusta upp för egen del.

– Krigshotet är kanske inte omedelbart, men det är inte omöjligt.

Vi måste vara redo. Det börjar med ett akut behov att återuppbyg­ga, beväpna och förändra medlemslän­dernas väpnade styrkor, säger kommission­sordförand­en i ett tal på en konferens för försvars- och säkerhetsi­ndustrin, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? ARKIVBILD: MINDAUGAS KULBIS ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid ett besök i Litauen i förra veckan.
ARKIVBILD: MINDAUGAS KULBIS Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid ett besök i Litauen i förra veckan.
 ?? BILDER: OLIVIER HOSLET ?? EU-ländernas stats- och regeringsc­hefer lyssnar till Belgiens kung Philippe på en mottagning på kungliga slottet i Bryssel inför onsdagskvä­llens EU-toppmöte.
BILDER: OLIVIER HOSLET EU-ländernas stats- och regeringsc­hefer lyssnar till Belgiens kung Philippe på en mottagning på kungliga slottet i Bryssel inför onsdagskvä­llens EU-toppmöte.
 ?? ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n vid en mottagning­en på kungliga slottet i Bryssel.
Statsminis­ter Ulf Kristersso­n vid en mottagning­en på kungliga slottet i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden