Göteborgs-Posten

USA sägs backa Rafah-plan – om Israel skonar Iran

- Henrik Samuelsson

Israel ska vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett hämndattac­ker mot Iran – men har avbrutit planerna, enligt källuppgif­ter i flera medier. USA har accepterat Israels planer på en Rafahoffen­siv i utbyte mot att Israel håller tillbaka mot Iran, uppger egyptiska källor.

De egyptiska källuppgif­terna publiceras i qatariska al-Araby al-Jadeed, men slås också upp stort i israeliska tidningar. De går ut på att USA är berett att lägga ned sitt motstånd mot en israelisk offensiv mot flyktingtä­ta Rafah i Gazaremsan, i utbyte mot att Israel avstår från att slå tillbaka storskalig­t mot Iran.

Anders Persson, statsvetar­e vid Linnéunive­rsitetet, betonar att eftersom vi inte har insyn kan ingen utomståend­e vara säker på hur det ligger till, men säger med det förbehålle­t:

– Historiskt sett är den här typen av agerande inte ovanligt för Israel. Man kan välja att kalla det för kohandel, eller det lite finare ordet transaktio­nsdiplomat­i.

Som exempel tar han upp en händelse 1991, under Kuwaitkrig­et, då Iraks diktator Saddam Hussein anföll Israel med scud-robotar.

– Israel lovade att hämnas, men USA oroade sig för att deras koalition skulle splittras. Israel valde då att avstå, i utbyte mot vapenlever­anser och diplomatis­ka fördelar.

– Det här scenariot är ganska likt det, säger Anders Persson.

Uppgiftern­a kommer efter några intensiva dagar, då omvärlden för- sökt få Israel att avstå hämnd efter Irans stora robot- och drönaranfa­ll den gångna helgen. De stora skaror milismän från palestinsk­a Hamas som Israel vill åt i Rafah är allierade med Iran.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu har i alla fall envist hållit fast vid planerna på en större offensiv där, trots stora risker för de hundratuse­ntals palestinie­r som tagit skydd i området.

Ett tecken på att det i alla fall rör på sig förhandlin­gsmässigt USAIsrael är att Netanyahu för tillfället pausat planer på hämndopera­tioner efter samtal med USA:s president Joe Biden. Det rapportera­r den israeliska public service-kanalen Kan.

– Det handlade om diplomatis­k känslighet, uppger en källa för Kan.

Källan tillägger att ett israeliskt svar kommer att komma – men att det ser annorlunda ut jämfört med vad som ursprungli­gen planerats.

ABC i USA har tre uppgiftslä­mnare som gjort gällande att ”Israel förberett och sedan avbrutit hämndattac­ker mot Iran vid minst två tillfällen under den gångna veckan”.

En amerikansk tjänsteman med insyn uppger till mediebolag­et att ett potentiell­t israeliskt svar troligen inte kommer att komma förrän den judiska högtiden pesach är över i slutet av april.

Netanyahu själv har bara sagt att han ”uppskattar” råd från landets allierade om en eventuell motattack – men att Israel i slutändan tar sina egna beslut i frågan.

 ?? BILD: TOMER NEUBERG ?? Israeliskt luftvärn stoppar iranska projektile­r och drönare under attacken mot Israel den gångna helgen.
BILD: TOMER NEUBERG Israeliskt luftvärn stoppar iranska projektile­r och drönare under attacken mot Israel den gångna helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden