Göteborgs-Posten

Börsen kan byggas upp igen med hjälp av Paris

- Anna Karolina Eriksson

Danmark sörjer branden som fullständi­gt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärd­en har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyg­gnad av Börsen – med hjälp av Frankrike.

– Vi måste dra nytta av erfarenhet­erna från Paris, för de hade också något som var kulturhist­oriskt unikt, säger Köpenhamns borgmästar­e Sophie Haestorp Andersen (S) till DR.

Hon har redan varit i kontakt med Paris borgmästar­e för att förhöra sig om erfarenhet­er efter Notre Dame, bland annat vad gäller finansieri­ng, rapportera­r DR. Den världsberö­mda Pariskated­ralen eldhärjade­s 2019, med en omfattande förödelse som resultat. Idag fem år senare, efter omfattande renovering­ar, börjar det franska kulturarve­t återuppbyg­gt – något som Danmark kan dra nytta av när det gäller det brandhärja­de börshuset från 1625.

Eftersläck­ningsarbet­et i Köpenhamn pågår fortfarand­e, och det står klart att branden ödelagt unika kulturvärd­en. Den berömda takspiran har kraschat och den ikoniska börssalen har rasat ihop. men spiran skulle kunna gå och återställa, enligt Thomas Fjelstrup Nielsen, specialist på arkitektur­historia och museiinspe­ktör på Nationalmu­seet i Köpenhamn.

– Det är möjligt att göra en replika och återuppbyg­ga det mesta av interiören. Om de vill, säger han till Sydsvenska­n.

Börshuset huserade också värdefull historisk konst, varav en del faktiskt har kunnat räddas med hjälp av allmänhete­n. Både rådiga förbipasse­rande och personal som arbetade i lokalerna sågs under branden springa in och hämta ut flera dyrbara konstverk, bland annat målningen ”Fra Københavns Børs”, målad av Skagenmåla­ren PS Krøyer.

Ingen skadades i branden, vars orsak ännu är okänd.

Börsen ägs av näringsliv­sorganisat­ionen Dansk erhverv, som har kontor där, och har hyrts ut för konferense­r och galamiddag­ar. Den kommer att återuppbyg­gas, meddelar organisati­onen.

 ?? BILD: IDA MARIE ODGAARD ?? Resterna av den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn på torsdagen, då en gavel och en yttervägg rasade.
BILD: IDA MARIE ODGAARD Resterna av den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn på torsdagen, då en gavel och en yttervägg rasade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden