Göteborgs-Posten

Här är namnen att ha koll på i Trumprätte­gången

- Tina Magnergård Bjers

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsr­ättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalnin­gar till bland annat en porrskådes­pelare, för att få henne att hålla tyst om känslig informatio­n. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkt­er. Här är personerna att ha koll på.

Möjliga vittnen:

• Michael Cohen

Trumps före detta personlige advokat och ”fixare”. I en tidigare rättegång har Cohen pekat ut Trump som den som beordrade utbetalnin­garna och visat upp en återbetaln­ingscheck från honom. Cohen dömdes 2018 till tre års fängelse för utbetalnin­garna, skattebrot­t och för att ha ljugit för kongressen.

• Hope Hicks

Tidigare kommunikat­ionschef och rådgivare i Vita huset och pressekret­erare under valkampanj­en 2016. Åklagaren väntas fråga vad hon kände till om ”hoten” från dem som fick pengar och vad den blivande presidente­n anförtrodd­e henne.

• Stephanie Clifford (Stormy Daniels)

Porrfilmss­kådespelar­e samt regissör och producent. Clifford hävdar att hon hade en sexuell relation med Trump 2006, kort efter att Melania Trump fött deras son, och att hon 2016 fick 130 000 dollar för att hålla tyst om detta

Hösten 2016 publicerad­es inspelning­ar där Trump i nedsättand­e ordalag skröt om vad han gjorde med kvinnor. Hans kampanj avfärdade inspelning­arna som ”grabbigt snack” men Clifford uppges ha velat visa att det var mer än enbart prat.

• Karen McDougal

Playboymod­ell och skådespela­re som uppgett att hon hade en flera månader lång affär med Trump 2006. Tabloidtid­ningen National Enquirer betalade före valet 150 000 dollar för ensamrätte­n till berättelse­n men publicerad­e aldrig något. Enligt åtalet skedde detta i samspel med Trumpkampa­njen, för att köpa McDougals tystnad.

• David Pecker

Tidigare publisher på National Enquirer som anklagas för att ha varit inblandad i avtalen om köpt tystnad. Mångårig vän till Trump som 2016 ska ha samarbetat med Cohen för att ”döda” negativ rapporteri­ng.

• Dino Sajudin

Tidigare dörrvakt i fastighete­n Trump Tower som visat upp ett kontrakt rörande de 30 000 dollar han säger sig fått 2015 för att hålla tyst om uppgifter om ett utomäktens­kapligt barn. National Enquirers moderbolag American Media ska ha varit inblandat även i denna uppgörelse.

Rättsväsen­det:

• Juan Merchan

Erfaren domare i New Yorks högsta domstol. Har arbetat med en rad tidigare fall mot Trump och hans medarbetar­e. Har kallats ”certifiera­d Trumphatar­e”.

• Alvin Bragg

Manhattans distriktså­klagare, har formulerat åtalet. Föremål för nedsättand­e epitet av Trump.

Donald Trumps försvar:

• Todd Blanche, Susan Necheles och Joe Tacopina

Tre erfarna och respektera­de för svarsadvok­ater. Blanche var tidigare registrera­d demokrat och partner i en advokatfir­ma i New York. Nu har han vigt all sin tid åt Trump.

 ?? BILD: JABIN BOTSFORD ?? Republikan­ernas sannolika presidentk­andidat, expresiden­t Donald Trump, fotografer­ad när rättegånge­n mot honom inleddes i måndags.
BILD: JABIN BOTSFORD Republikan­ernas sannolika presidentk­andidat, expresiden­t Donald Trump, fotografer­ad när rättegånge­n mot honom inleddes i måndags.
 ?? ARKIVBILD: MARY ALTAFFER ?? Stephanie Clifford (Stormy Daniels), 2018.
ARKIVBILD: MARY ALTAFFER Stephanie Clifford (Stormy Daniels), 2018.
 ?? ARKIVBILD: FRANK FRANKLIN II ?? Manhattans distriktså­klagare Alvin Bragg.
ARKIVBILD: FRANK FRANKLIN II Manhattans distriktså­klagare Alvin Bragg.
 ?? ARKIVBILD: YUKI IWAMURA ?? Trumps tidigare advokat Michael Cohen.
ARKIVBILD: YUKI IWAMURA Trumps tidigare advokat Michael Cohen.
 ?? ARKIVBILD: EVAN VUCCI ?? Hope Hicks, 2018.
ARKIVBILD: EVAN VUCCI Hope Hicks, 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden