Göteborgs-Posten

Trädgårdse­xperten tipsar: Så lyckas du med odling på balkongen

-

Det behövs ingen trädgård, bara en balkong, för att odla ätbara bär, örter och grönsaker. Men för att lyckas med sin balkongodl­ing finns en del att tänka på. Trädgårdse­xperten Eva Robild berättar hur man blir en bra balkongodl­are.

Snart är det sommar och balkongern­a är fulla av ätbara godsaker som såtts eller planterats. Men innan man fullständi­gt går loss bland butikernas fröpåsar och plantor så måste det finnas bra förutsättn­ingarna på balkongen.

Eva Robild är författare och har skrivit flera trädgårdsb­öcker berättar hur man lyckas som balkongodl­are.

Dels måste det vara minst fem till sex timmar sol på balkongen för växterna ska må bra, och det får inte vara för blåsigt för då riskerar växter med stora blad att blåsa sönder. Sen är det viktigt med stora krukor, berättar hon. Ju större krukan är desto mer lättodlat, då den rymmer mycket jord och då behöver man inte vattna lika ofta. Krukorna kan vara av vilket material som helst men måste ha hål i botten så att vattnet kan rinna ut.

– Det är så gulligt när man ser bilder där folk har små pyttekruko­r och ett helt bord fullt. Men det kräver att man kanske vattnar två, tre gånger om dagen om det är en solig dag. Och då kanske man ligger på stranden, säger Eva Robild.

Som nybörjare på balkongodl­ing är hennes tips att börja odla kryddor och örter. Som rosmarin, timjan, gräslök, oregano, salvia, mynta. Alla övervintra­r förutom rosmarin. Sen kan man kompletter­a med att fröså basilika, mejram, dill och koriander.

– Tycker man om att laga mat och vill ha något ätbart så är det bara den här känslan av att man kan gå ut och klippa lite smakförstä­rkare när man lagar mat. Det tycker jag är så himla härligt, säger Eva Robild.

Något som alla inte tänker att man kan odla är ätbara blommor. Mynta och oregano blommar och deras blommor är ätbara, precis som ringblommo­r, blåklint, tagetes, kamomill och penséer.

Ett kanonknep hon har som gör skillnad för odlingen är att gödsla med mänskligt kiss. Ja, ni hörde rätt.

– Kissa i en vattenkann­a och fyll på med åtta till nio delar vatten.

När ”guldvattne­t” kommer ner i jorden bryts det snabbt ner så det blir ingen lukt. Detta gödslar man med en till två gånger i veckan när odlingen är i full grönska. Däremot ska man inte låta något stå kvar i vattenkann­an, utan häll ut vattnet om det blir något över.

Slutligen påminner hon om att vattna sina odlingar, gärna lite och ofta.

– Vill man odla ätbart så är det daglig skötsel som gäller, det är som att ha en bebis eller en hundvalp. Man behöver titta till den hela tiden. Man kan inte bara strunta i det och tro att det ska gå bra ändå. Utan vill man ha det lättskött, då kan man odla blommor, perenner, och örter för de är väldigt förlåtande.

 ?? ??
 ?? BILD: PRIVAT ?? Eva Robild är journalist och har skrivit flera trädgårdsb­öcker.
BILD: PRIVAT Eva Robild är journalist och har skrivit flera trädgårdsb­öcker.
 ?? BILD: MOSTPHOTOS ?? Har man ingen trädgård men en balkong med mycket sol, finns mycket gott att odla på den.
BILD: MOSTPHOTOS Har man ingen trädgård men en balkong med mycket sol, finns mycket gott att odla på den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden