Göteborgs-Posten

Adina och Amanda Romare är nära kollegor och systrar

- Izabella Rosengren namn@gp.se

Vissa står inte ut med sina syskon. Andra kan inte vara utan dem. Systrarna Adina och Amanda Romare, som driver ett framgångsr­ikt företag ihop, tycker att fördelarna trumfar nackdelarn­a. – Men vi bråkar mycket mer än om vi inte hade jobbat tillsamman­s, säger Adina Romare.

Det fanns egentligen inga andra alternativ – systrarna Amanda och Adina Romare bara skulle jobba tillsamman­s. De behövde inte ens fundera på det. När Adina tog studenten började hon att arbeta på det familjeägd­a produktion­sbolaget som då bestod av storasyste­rn Amanda och deras mamma.

– Det var inte som att vi planerade det så, vi bara smälte samman, säger Adina Romare.

Sedan dess har det flutit på och i dag kan Amanda och Adina Romare inte tänka sig att inte jobba tillsamman­s.

Du kanske tycker att namnen verkar bekanta? Det beror troligtvis på att du har läst Amanda Romares uppmärksam­made bok ”Halva Malmö består av killar som har dumpat mig”. Men även om det är storasyste­rn som står som författare var boken i högsta grad ett familjepro­jekt.

– Även om den handlar om mitt liv så har Adina varit med som bollplank och synnerlige­n hänsynslös redaktör. Hela familjen är dessutom med i boken, säger hon.

Vi träffas på deras produktion­sbolag Bloody Brilliant Production­s kontor som ligger ett stenkast från Möllevångs­torget i Malmö. Det är egentligen en lägenhet som de inrett till ett slags skrivarstu­ga med mörka retromöble­r i trä och en grönrandig 70-talssoffa. Amanda Romare, som är fyra år äldre än Adina Romare, menar att hon har varit nyfiken på sin lillasyste­r sedan hon föddes.

– Adina fick en allvarlig hjärtsjukd­om när hon var några veckor gammal, så hon och mamma fick ligga inne på sjukhuset. Vi träffades inte mycket de första månaderna. När hon till slut fick komma hem var jag så jäkla lycklig och jag släppte aldrig riktigt henne efter det, säger Amanda Romare.

– Vi hade det också turbulent hemma när vi var små och det tror jag svetsade oss samman ännu mer, säger Adina Romare.

Just nu arbetar systrarna med att skriva manus till tidigare nämnda bok som ska bli tv-serie på Netflix. Version tre av manuset till avsnitt fyra har deadline om ett par dagar, men trots stressen menar de att de är på en bra plats just nu. Eller så är det kanske på grund av stressen som de arbetar bra, menar Adina Romare.

– Vi är inne i en skitbra period och då är det askul och vi kompletter­ar varandra jättebra.

– När man har medvind är det lättare att jobba ihop. Du träffar oss i en period där det har gått lite bättre och vi har haft flow, men hade du träffat oss i somras hade du fått göra intervjuer­na i separata rum, fyller Amanda Romare i.

Båda framhåller att styrkan i deras relation är att de förstår varandra snabbt och på ett djupare plan och att de därför inte behöver vara lika finkänslig­a som om de hade

arbetat med andra. De är vana vid att pusha varandra och har insett att de kommer längre om de även använder och utmanar varandras sämre sidor.

– Jag tror aldrig att jag hade nått dit jag är utan Amanda, utan att hon utmanar mig. Kvaliteten på det vi gör blir så mycket bättre när vi gör det tillsamman­s. Dessutom blir motgångar lättare att hantera när man är två, säger Adina Romare.

– Kvalitetsm­ässigt tror jag att det är jättebra att vi jobbar ihop, men hälsomässi­gt …? Vi kanske förkortar vårt liv med tio år eftersom vi blir väldigt låsta till varandra. Bråkar jag och Adina kan jag inte koppla bort det när jag kommer hem som jag kanske hade kunnat göra om jag var på en vanlig arbetsplat­s, säger Amanda Romare.

– Vi bråkar mycket mer än om vi inte hade jobbat tillsamman­s, säger Adina Romare.

Bråken till trots menar systrarna att den största nackdelen är att de egentligen inte har någon fritid, för även om de träffas utanför jobbet är det ändå oftast arbete de diskuterar. Något som de är medvetna om kan få vänner och andra syskon att känna sig utanför. De har försökt att sätta gränser, till exempel att inte prata jobb på kvällar och helger, men det följer de sisådär enligt dem själva.

Det hjälper inte heller att de har olika behov och olika uppfattnin­g om vilka frågor som behöver avhandlas akut, att den ena är morgonpigg och den andra kvällspigg och att en av dem inte är så noga med att passa tider och så vidare. Men trots dessa olikheter som leder till dagliga tjafs ligger lojalitete­n hos varandra.

– Ja, vi bråkar ofta, men jag är av åsikten att det är okej att tycka olika. Vi har blivit tvungna att kompromiss­a och acceptera varandra för de vi är, annars skulle det inte gå att jobba ihop. Och det är viktigare än att alltid få sin vilja fram, säger Amanda Romare och fortsätter:

– Man måste släppa prestigen och sätta arbetet i fokus. Det handlar om att bita ihop fast det suger. Ibland har jag känslan att ”ger jag mig nu blir jag hennes slav”, men så blir det ju inte. Man måste bara ta det. Jag är inte bra på det, men det blir oftast bättre i slutändan.

Enligt Mattias Nordqvist, professor i entreprenö­rskap och familjeför­etagande vid Handelshög­skolan i Stockholm, beror eventuella svårighete­r med att driva företag ihop med ett syskon eller en släkting på om man själva har valt att jobba ihop eller om man har blivit hamnat i situatione­n genom exempelvis arv.

– Om man aktivt väljer att starta ett företag ihop gör man det ofta för att man kompletter­ar och litar på varandra. Om du ärver ett företag däremot, så ”tvingas” du ihop med någon som du kanske inte nödvändigt­vis hade tänkt jobba med. För båda typer av företag gäller det att man talar igenom de tänkta rollerna och har en långsiktig plan som reglerar hur man fattar beslut.

Mattias Nordqvist menar att det finns många fördelar med att driva företag med en nära släkting, bland annat eftersom relationen till exempelvis ett syskon ofta är både närmare och mer långsiktig­t. Man har växt upp med gemensamma värderinga­r som sedan kan ligga som grund för företaget, vilket skapar tydliga riktlinjer.

En nackdel är att det finns en risk att konflikter på jobbet spiller över på den privata relationen eller tvärtom. Syskon som kommer från samma bakgrund kan också överlappa varandra kunskapsmä­ssigt och behöva utöka sitt team för att kompletter­a företaget.

– Men det är ändå mer sällan det blir problem i konstellat­ioner där man frivilligt har valt att jobba med ett syskon.

Adina Romare menar att man kan se på syskonrela­tionen som en kärleksrel­ation och att den därför behöver samma omvårdnad och omsorg som en sådan. Det förutsätte­r dock att det finns en grundtrygg­het och ”grundsnäll­het” i att man vill varandras bästa, vilket hon tror är lättare att uppnå just eftersom man är syskon.

– Jag rekommende­rar det, förutsatt att man tycker om varandra. Gör man det rätt, det vill säga inte tar allt tjafs personligt och sätter det man jobbar med först, tror jag att det är jättebra att jobba med ett syskon. Då har man en kemi sedan man var liten som gör att man kan skapa roliga grejer, säger hon.

Amanda Romare flyttar närmare sin syster i den randiga soffan och granskar henne ingående.

– Vi är så bra som vi är just för att vi har varandra.

 ?? ?? Adina och Amanda Romare är systrar och driver ett produktion­sbolag ihop. De menar att de aldrig hade nått dit de är utan varandra.
Adina och Amanda Romare är systrar och driver ett produktion­sbolag ihop. De menar att de aldrig hade nått dit de är utan varandra.
 ?? ?? Tricket för att kunna jobba ihop som syskon är att släppa prestigen, menar systrarna.
Tricket för att kunna jobba ihop som syskon är att släppa prestigen, menar systrarna.
 ?? ?? Just nu arbetar systrarna med att skriva manus till Amandas bok som ska bli tv-serie på Netflix.
Just nu arbetar systrarna med att skriva manus till Amandas bok som ska bli tv-serie på Netflix.
 ?? BILDER: JULIA LINDEMALM ??
BILDER: JULIA LINDEMALM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden