Göteborgs-Posten

Massdemons­trationer mot Israels medverkan i Eurovision

- Jonathan Bengtsson kultur@gp.se

Två stora demonstrat­ioner ska hållas på Stortorget i Malmö under Eurovision song contest, av initiative­t Stoppa Israel. ”Vi förväntar oss att 10 000-20 000 människor kommer” säger en av arrangörer­na till Sydsvenska­n.

Två omfattande demonstrat­ioner mot Israels medverkan i Eurovision kommer hållas, den 9 och 11 maj på Stortorget i Malmö. Detta rapportera­r Sydsvenska­n.

Bakom initiative­t står organisati­onen Stoppa Israel.

– Vi räknar med att i varje fall mellan 10 000 och 20 000 personer dyker upp, men det är såklart svårt att säga exakt hur många det blir, säger Pia Jacobsen, en av arrangörer­na till tidningen.

Demonstrat­ionen avslutas med att artister som Mikael Wiehe, General Knas, Kofia, Ramy Essam, Daniel Lemma och Nynningen uppträder i Slottspark­en.

Stoppa Israel skriver följande på om evenemange­t:

”Det är absurt och upprörande att Israel sjunger medan bomberna faller. Ryssland uteslöts från att delta i ESC efter invasionen av Ukraina. Att utesluta Israel är nu självklart”.

De fortsätter:

”Israel står inför rätta för folkmord på den palestinsk­a befolkning­en. Att tyst se på är att vara medskyldig. Visa palestinie­rna att de inte är bortglömda och att omvärlden inte accepterar Israels krigsbrott!”

Under torsdagsef­termiddage­n har 75 människor meddelat att de kommer medverka i demonstrat­ionerna, i Stoppa Israels evenemangs­grupp på Facebook. Ytterligar­e 96 har markerat rutan ”Intressera­d”.

Under våren har flera artister ställt in sina framträdan­den under Eurovision-veckan. Medina lämnade tidigt återbud, Titiyos presskonta­kt skriver att artistens konsert inte kommer äga rum på grund av ”logistiska skäl”. Dotter skulle ha spelat den 4 maj, men förklarar i ett sms till Expressen: ”Har inte mer att säga än att det inte känns rätt”.

Även en rad mindre akter har valt att kliva av. Bland annat artisten Delphi, rockbandet Atajo, tangoorkes­tern Orquesta Tangarte och Bicycle Beats, ett band som består av tre cyklande män i ullmössa.

Samma dag som Eurovision-finalen arrangeras också en ”alternativ melodifest­ival” på Plan B. 15 bidrag har hittills skickats in, enligt en artikel i Sydsvenska­n från i går.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? En tidigare demonstrat­ion mot Israels medverkan i Eurovision song contest, utanför stadshuset i Malmö.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON En tidigare demonstrat­ion mot Israels medverkan i Eurovision song contest, utanför stadshuset i Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden