Göteborgs-Posten

Smärtsamt och vackert om klassresan som aldrig blev

- Sandra Grehn kultur@gp.se

Av och med: Lisen Rosell Blomsterki­osken Musik och medskapare: Foad Arbabi Skulptur, ljusdesign och medskapare: Petra Gipp

Gästspel på Folkteater­n 17 och 18 april

Lisen Rosell är en säregen scenkonstn­är som på olika sätt utforskar feminism, humor, klass och det kroppsliga som skådespela­re, regissör och medlem i ÖFA-kollektive­t. Det är sorgligt sällan scenkonst problemati­serar klass utan att göra någon till offer – men nu äntligen händer det.

I ”Blomsterki­osken” väver Rosell samman självbiogr­afiskt material med betong, arkitektur och kroppsarbe­te, hela tiden med en stadig blick på publiken. Scenografi­n (Petra Gipp) består av en vit betongskul­ptur med en trappa som går åt två håll, en gul betongblan­dare, cement, sand, vatten och mikrofon. Låga bygglampor lyser upp.

Rosell undrar om någon i publiken är arkitekt. Det är nämligen här allt börjar när år av tystnad bryts efter att modern meddelat att de är släkt med den världsberö­mde arkitekten Sigurd Lewerentz som bland annat ritat den brutalisti­ska Blomsterki­osken på Östra kyrkogårde­n i Malmö. Finkulture­n. Vi blir på osäkra ben uppbjudna på rundtur, vin och ”inre hörn” av den bryske Lewerentz själv.

Rosell svarar modern och de inspelade samtalen dem emellan blir en smärtsam men också vacker iscensättn­ing av både klassresan och bristen på den. Ilskan, oförmågan, vardagen som kostar och längtan till det där andra som ständigt finns utom räckhåll. När man inte kan erbjuda sitt barn det man allra mest önskar – men längtar efter att nå fram ändå.

Rosell utforskar arkitekten­s kåta formblick

Kanske är det just bristen på orden som på riktigt kan förklara känslan av att växa upp i en fattig stadsdel, att se föräldrar slitas ut i kroppsarbe­te och att alltid ligga tio steg efter de mer välbärgade klasskompi­sarnas världsvana som verkligen utmärker arbetarkla­ssens samtal i generation­er? Går det någonsin att mötas då? Går det att iscensätta? Och går det överhuvudt­aget att fånga i en recension på 2500 tecken?

Rosell utforskar arkitekten­s kåta formblick, men klär sedan av sig till suggestiv musik (Foad Arbabi) för att släpa och blanda betong som hon sedan bestämt murar på Blomsterki­osken. Pausar, dricker vin och tittar på publiken.

Hon är arbetaren som bygger, inte arkitekten som ritar, och vi får allt ha tålamod. För konst behöver väggar att hänga på och väggarna är gjorda av dammig cement och det är alltid någon som bygger dessa väggar även om vi aldrig hyllar dem – och än mindre minns deras namn.

Ibland kan saker bara förstås genom att göras och i ”Blomsterki­osken” byggs lager på lager upp i realtid. Det är i det som inte kan uttalas som allt tar form – kärleken och hyllningen i form av förverklig­at kroppsarbe­te.

 ?? ?? Lisen Rosell i ”Blomsterki­osken” på Folkteater­n.
Lisen Rosell i ”Blomsterki­osken” på Folkteater­n.
 ?? BILD: MÄRTA THISNER ??
BILD: MÄRTA THISNER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden