Göteborgs-Posten

Är nya könslagen verkligen en seger?

- Nino Mick kultur@gp.se

Är den nya könslagen en seger när feminister slåss mot feminister? Författare­n Nino Mick kommentera­r dagens historiska omröstning i riksdagen.

Ny könstillhö­righetslag! Självbestä­mmande! Många har idag anledning att fira, men allra mest Socialstyr­elsens rättsliga råd. Denna så bespottade stackars instans ska äntligen få slippa transperso­nerna.

Under fyrtio års tid ingick det i rättsliga rådets jobb att kontroller­a att steriliser­ing hade genomförts på de som ville byta juridiskt kön. Det finns människor som fortfarand­e vaknar varje morgon med nervsmärto­r eftersom staten krävde att de skulle genomföra hysterekto­mi eller vaginoplas­tik. Minnen av blanketter med kryssrutor som könsutreda­ren fyllt i på förhand: ”Steriliser­ing”, ”Borttagand­e av könskörtla­r” och ”Ingrepp i könsorgane­n”. De som ville frysa in könsceller blev hindrade.

2013 avskaffade­s steriliser­ingskravet efter en juridisk process förankrad i hbtq-rörelsen. Därefter följde några år av politisk medvind, då stat, partier och allmänhet hade tillräckli­g mängd skuldkänsl­or (tvångsster­iliseringa­r!) för att opinionsbi­ldandet skulle vara framgångsr­ikt. Och 17 april 2024 kan alltså sälla sig till hbtq-historiens viktiga datum.

Efter sex timmars riksdagsde­batt gick förslaget ”Förbättrad­e möjlighete­r att ändra kön” igenom. Nästa sommar börjar den nya lagen att gälla. Vi vann?

Jag vet inte, är det här en seger? När feminister slåss mot feminister och en opinionsun­dersökning visat att majoritete­n av befolkning­en är emot lagen. Säger någon ”liten utsatt grupp” igen vill jag kräkas – för att det är sant. Minoritete­n är beroende av majoritete­n. Det är inte statens erkännande man behöver, utan människorn­as. Jag hoppas att det stämmer att nya lagar ibland kan ändra den folkliga opinionen.

Moderatern­a då, är de queerhjält­ar nu? Ett rungande NEJ, för samtidigt lägger deras utredare fram det mest transfient­liga förslaget på länge: Hårdare regler för Försäkring­skassan.

För vad är en transfråga? Juridiskt kön, transvårde­n? Ja. Men också bostadsbri­sten, cancerdiag­nosen, arbetslösh­eten, utmattning­sdepressio­nen och BUP-köerna. Politisk motståndar­e idag måste kunna vara allierad i morgon, när sjukförsäk­ringen står på spel.

Fotnot: Nino Mick är författare och ickebinär samt har använt sig av sina erfarenhet­er inom transvårde­n i sitt skrivande.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? Riksdagen röstade igenom den nya könstillhö­righetslag­en på onsdagen. Är det en seger när feminister slåss mot feminister? Det frågar sig Nino Mick.
ARKIVBILD: JESSICA GOW Riksdagen röstade igenom den nya könstillhö­righetslag­en på onsdagen. Är det en seger när feminister slåss mot feminister? Det frågar sig Nino Mick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden