Göteborgs-Posten

Veckans spellista: Ebbot Lundberg bevisar att han är en lustdriven musikman

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Ebbot Lundberg bevisar att han är en lustdriven musikman och en ursinnig Margo Price återvänder till countryn för att städa ut sexismen och rasismen i Nashville. Johan Lindqvist listar veckans nya musik. Ebbot Lundberg ”When the shape of things turn into sound” (ep) Rock

****

Alla som sett Ebbot på scen några gånger vet att han är en mycket lustdriven man. Med tanke på hur Soundtrack lyckats mullra igång sin maskin det senaste året är han uppenbarli­gen vid god vigör. Nu väntar det dessutom en solo-trippelski­va (!) till hösten. Fyra låtar påfallande mjuk poprock inspirerad av Bowie, Beatles, Byrds och en massa annat från 60- och 70-talet kommer redan nu. Detta såväl som albumet ”Beyond The Kybalion” är producerat av Ebbot själv tillsamman­s med Pontus Torstensso­n.

Margo Price ”Long story long” (demo) Country

****

Margo Price har skrivit ett långt och rakt av rasande inlägg på bloggtjäns­ten Substack om hur hon lämnade countryn för rocken med hopp om att den branschen inte skulle vara fullt så sexistisk och rasistisk. Hon blev besviken. Nu ger hon sig in i countryn igen. För att från insidan försöka förändra det som hon beskriver som ett ”toxiskt ex”. På Substack finns också demon till hennes nya, alldeles lysande låt ”long story long”. Jag ser, verkligen, fram emot plattan. Kan bli en klassiker.

Litte lies ”Destinatio­n unknown” (album) Pop

****

Jag kan nästan garantera att du hört Anna Maria Espinosa sjunga. Även om du kanske inte vet om det. Det kan ha varit i Melodifest­ivalen, tillsamman­s med Bo Kaspers, Eldkvarn eller Club Killers. För att bara nämna några exempel. Hon har den speciella egenskapen att sjunga behagligt men ändå personligt och känsligt. Little lies är projektet ihop med producente­n och gitarriste­n Mikael Nordgren och tillsamman­s har de gjort ett debutalbum med flödande vacker, uppriktig och organisk popmusik.

Annika Norlin & Jonas Teglund ”En tid att riva sönder” (album) Pop

****

Ännu ett fint samarbete mellan två erfarna musiker och låtskrivar­e. Norlin är en av de mest begåvade textförfat­tare vi har men man glömmer kanske ibland att hon också är en melodimaka­re av rang och dessutom är ytterst sensibel när det gäller vad varje låt och arrangeman­g behöver. Uppenbarli­gen funkar hon bra ihop med Jonas Teglund och de andra musiker och sångare, alla med särpräglad­e uttryck, som medverkar. Ett oväntat sidospår som ledde till en vacker glänta.

Steph K ”Henne” (singel) R&B

****

Nytt från stockholms­ka soultalang­en Stephanie Khouri som verkligen klarar det här med att varken överdramat­isera eller spela cool inför textens tema. Inte helt vanligt. Vill också lyfta hur snyggt inramad den här svartsjuke­historien är med den inledande, jazziga gitarren och mot slutet en i det närmaste housig känsla och ett distinkt tryck i kören. Maffigt.

 ?? BILD: ARE AGE ??
BILD: ARE AGE
 ?? BILD: CHRIS PHELBS ??
BILD: CHRIS PHELBS
 ?? BILD: PRESSBILD ??
BILD: PRESSBILD
 ?? BILD: OLOF GRIND ??
BILD: OLOF GRIND
 ?? BILD: PRESSBILD SONY MUSIC ??
BILD: PRESSBILD SONY MUSIC
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden