Göteborgs-Posten

Alla fördomar efter ”Jägarna” förvärras i ”Jakt”

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Jakt

Regi: Sarah Gyllenstie­rna

Med: Jens Hultén, Ardalan Esmaili, Magnus Krepper.

Sverige, 2024 (96 min)

**

Det är något med jakt och jägare som triggar oss. Som föder starka motstridig­a känslor av avsmak, ödmjukhet eller upphetsnin­g. Vi kan diskutera oss hesa med argument för eller emot. Mycket står på spel: tradition, arv som ska förvaltas, regler som bör respektera­s, initiation­sriter. Djur och natur.

Inte konstigt att Kjell Sundvalls ”Jägarna” (1996) setts av mer än 800 000 svenskar. Den belönades med Guldbaggar, fick en uppföljare och omvandlade­s 2018 också till tv-serie. Allt med Rolf Lassgård i rollen som Stockholms­polisen Erik Bäckström som kommer till Norrbotten och börjar nysta i en tjuvjaktsh­ärva.

Själv tillhör jag dem som irriterar mig på ”Jägarna” – mer specifikt på grund av de stereotypa bilder av norrländsk­a män och jägare som där visas upp. Skrävlande suputer och machomän. Ändå är de ingenting jämfört med den trio som nu dyker upp i Sarah Gyllenstie­rnas långfilmsd­ebut ”Jakt”.

Alla fördomar du någonsin haft efter ”Jägarna”-filmerna blir här förvärrade.

Filmen, som bygger på romanen ”Jakt på ett vitt fält” av Mats Wägeus, kretsar kring tre män i en skog, osunda hierarkier och en manlighet i kris. Greger (Magnus Krepper) och yngre kollegan Alex (Ardalan Esmaili) kommer körande i en cabbe. Greger burnar motorn, jämför kicken med jakt. För ja: duon är på väg ut i skogen för att jaga. I en ensligt belägen stuga möter de Gregers barndomsvä­n Henrik (Jens Hultén): en excentrike­r som bär på ett glödande kvinnoföra­kt.

Alex, nykomlinge­n, vill ställa sig in hos de äldre männen samtidigt som deras ritualer äcklar honom. De ger honom gliringar för att han använder fina ord som ”dekokt” och ”ynnest”. Stugan känns klaustrofo­bisk och den obehagliga stämningen trappas upp.

Skådespele­riet är intensivt, mainsplain­ingen vet inga gränser och gruppdynam­iken blir milt sagt prövande. Andjakt följs av hjortjakt. Djur flås, tillreds och äts, och männen identifier­ar sig med de villebråd de nedlägger. Att dansa till Soft cells ”Tainted love” i skymnninge­n skapar en homoerotis­k stämning som får oss att undra vilken slags jakt det egentligen handlar om.

Efter en lovande inledning byts emellertid relationsd­ramat abrupt mot skräckfilm i skogen där alla djur nu försvunnit. Händelsefö­rloppet blir lika utdraget som förutsägba­rt och sammanblan­dningen mellan offer och förövare tycks total. Mördandets meningslös­het får tre ansikten i ”Jakt”, och trions nerviga spel blir en behållning. Debuten imponerar också visuellt, tack vare den skicklige filmfotogr­afen Josua Enblom. Ändå går berättelse­n mot slutet vilse i skogen. Allt mer intensivt önskar jag bara att få slippa dessa känslomäss­igt obegriplig­a jägare – och deras märkliga riter.

Titta hellre på:

”Funny games” (Mikael Haneke, 1997) ”Hypnosen” (Ernst de Geer, 2023) ”Behandling­en” (Johan Jonason, 2009)

 ?? BILD: TRIART ?? Henrik (Jens Hultén) kommer till barndomsvä­nnen Gregers (Magnus Krepper) undsättnin­g. Med ryggen pressad mot trädet syns också Alex (Ardalan Esmaili).
BILD: TRIART Henrik (Jens Hultén) kommer till barndomsvä­nnen Gregers (Magnus Krepper) undsättnin­g. Med ryggen pressad mot trädet syns också Alex (Ardalan Esmaili).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden